Fermele câştigă teren. Plătim scump fiecare roşie

Autor: Florentina Niţu Postat la 15 iulie 2022 17 afişări

Fermele câştigă teren. Plătim scump fiecare roşie

Românii mănâncă 800.000 de tone de roşii într-un an şi importă de peste 100 de ori mai mult decât exportă. După cartofi, cea mai iubită legumă de români este roşia, iar cantitatea consumată este atât de mare încât ar umple depozitele regionale pentru fructe şi legume promise de mai bine de doi ani de autorităţi, un proiect încă neonorat.

Statisticile arată că România îşi poate acoperi, teoretic, consumul la roşii, însă, de fapt, în sezonul estival mare parte din producţie ajunge la gunoi. Cazul roşiilor nu este unul particular, ci unul general. La fel se întâmplă şi în cazul preparatelor pe bază de cereale, al zahărului sau al cărnii. Deşi România are producţii bune de materii prime, lipsa acţiunii duce la importuri de necontrolat, de miliarde de euro. 

Asocierea şi integrarea pe verticală sunt segmente în creştere în agribusiness, care promit că vor aduce schimbarea necesară, alături de alte iniţiative mai mici, însă fermierii au nevoie şi de sprijinul statului. Altfel, cum putem profita de potenţialul generos al României în acest sector? Cum putem hrăni România, şi nu numai, cu produse româneşti?

„Vedem un interes mai mare al fermierilor pentru integrare intraafacere, cu dezvoltarea de linii de procesare, în timp ce în legumicultură initiaţivele de asociere sunt încă timide. În cadrul grupului Patria, susţinem activ asocierea prin iniţiativele şi proiectele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Agriculturii. Se fac paşi mici, timizi şi sperăm să vedem o mai mare creştere în viitor”, a spus Cătălin Mihai, manager agro în cadrul Patria Bank.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
castigare,
ferme,
plati,
teren,
romania,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.