Fara ragaz

Postat la 26 septembrie 2006 9 afişări

Banca ungara OTP, cea mai dinamica din Europa Centrala si de Est, a reusit din nou sa capteze atentia presei prin doua evenimente. Mai intai, Megdet Rahimkulov, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria, de origine rusa, a anuntat ca prin companiile controlate de el si rudele sale a achizitionat 5,294% din actiunile OTP.

Banca ungara OTP, cea mai dinamica din Europa Centrala si de Est, a reusit din nou sa capteze atentia presei prin doua evenimente. Mai intai, Megdet Rahimkulov, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria, de origine rusa, a anuntat ca prin companiile controlate de el si rudele sale a achizitionat 5,294% din actiunile OTP. Apoi banca ungara si-a afirmat intentia de a-si intari pozitia pe piata croata, unde detine o cota de doar 3-4%, prin achizitionarea unei firme care ofera servicii pentru carduri.

 

Rahimkulov a explicat ca, desi nu exclude posibilitatea de a mai achizitiona pe viitor actiuni ale bancii ungare, este vorba doar despre o investitie financiara, fara a urmari preluarea unui pachet de control al OTP. Capitalizarea actuala a bancii este de 9,1 miliarde de dolari, astfel ca pachetul de 5% valoreaza aproximativ 455 de milioane de dolari. Rahimkulov, care mai detine in Ungaria banca AEB, si-a estimat valoarea activelor pe care le are in proprietate la 920 mil. dolari, din care aproximativ 600 mil. pe teritoriul Ungariei.

 

Daca achizitia actiunilor a fost facuta fara stirea managerilor OTP, acestia au inaintat o oferta angajanta pentru preluarea a 100% din actiunile companiei Diners Club Adriatic (DCA). Valoarea ofertei nu a fost data publicitatii. Jiri Stanik de la banca de investitii Wood & Co., citat de publicatia online Portfolio Financial Journal, spune ca aceasta s-ar putea cifra in jurul valorii de 100 de milioane de euro, suma pe care OTP o poate acoperi fara a recurge la o majorare de capital. Auditorul tranzactiei este PricewaterhouseCoopers, iar consultantul legal compania Porobija & Porobija. La sfarsitul anului trecut, activele totale ale DCA au atins 132,2 mil. euro. Veniturile pe 2005 au depasit 48,2 mil. euro, in timp ce profitul inainte de aplicarea taxelor a fost de 8,5 mil. euro. In Croatia, numarul cardurilor bancare emise pana la sfarsitul anului trecut era de 7,5 milioane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/fara-ragaz-2511625
2511625
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.