Factorul uman, principalul cost al fermierilor români. BNR: Fermierii români alocă 35% din costurile de producţie pentru angajaţi, faţă de 18% ungurii

Postat la 18 noiembrie 2018 65 afişări

România continuă să utilizeze mai intens factorul muncă în procesul de producţie, în comparaţie cu Ungaria şi Polonia, precum şi faţă de media Uniunii Europene (UE), arată o analiză a Băncii Naţionale a României (BNR), publicată în „Buletinul lunar” din august 2018, nr. 298.

Factorul uman, principalul cost al fermierilor români. BNR: Fermierii români alocă 35% din costurile de producţie pentru angajaţi, faţă de 18% ungurii

În structura costurilor de producţie din agricultură, ponderea muncii s-a redus în România de la 37% în 2010 şi 38% în 2013 la 35% în 2016, potrivit calculelor BNR pe baza datelor de la Eurostat şi Farm Accountancy Data Network (FADN).

În schimb, această pondere a scăzut în Polonia de la 29% în 2010, la 27% în 2013 şi 26% în 2016, în timp ce în Ungaria a rămas constantă la 18%, iar media UE s-a redus de la 27% în 2010, la 25% în 2013 şi 21% în 2016.

 

În aceeaşi perioadă, ponderea pământului a rămas, în medie, aproape aceeaşi în structura costurilor de producţie: în România, de la 5% în 2010, la 6% în 2013 şi în 2016; în Ungaria de la 6% în 2010 la 7% în 2013 şi 2016; în UE, de la 6% în 2010 şi 2013 la 5% în 2016; în Polonia de 3%, în toţi anii.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fermieri,
romani,
bnr,
productie,
costuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.