Expansiunea poloneza

Postat la 29 mai 2006 19 afişări

Ultimul raport al PricewaterhouseCoopers (PwC) privind piata tranzactiilor si achizitiilor in Polonia, cel pe 2005, arata o crestere de 26% fata de 2004: s-au inregistrat, pe parcursul anului, 322 de tranzactii care au avut o valoare totala de 7,8 miliarde de dolari.

Ultimul raport al PricewaterhouseCoopers (PwC) privind piata tranzactiilor si achizitiilor in Polonia, cel pe 2005, arata o crestere de 26% fata de 2004: s-au inregistrat, pe parcursul anului, 322 de tranzactii care au avut o valoare totala de 7,8 miliarde de dolari. O crestere buna, dar departe de cresterea record, de 120%, inregistrata in 2004 - anul intrarii Poloniei in UE - fata de anul precedent.

 

Numarul tranzactiilor cu valori de peste 100 de milioane de dolari s-a dublat in 2005 - e vorba de 14 astfel de tranzactii, in valoare totala de 4 miliarde de dolari. Valoarea medie a tranzactiilor a fost si ea relativ mare, de 30 de milioane de dolari.

 

Dintre cele 322 de tranzactii din 2005, in doar 124 - adica o treime din piata - au fost implicati investitori straini. Pe locul intai s-a clasat Germania, potrivit Warsaw Business Journal, cu 17 astfel de operatiuni.

 

O concluzie interesanta a raportului este aceea ca investitorii polonezi devin din ce in ce mai activi pe piata din Europa Centrala si de Est, in special in Romania, Ucraina, Republica Ceha si Ungaria. In 2005, numarul tranzactiilor incheiate de investitorii polonezi in aceasta regiune a crescut la 26, de la 10, in 2004. Potrivit raportului, cea mai mare afacere facuta de polonezi in regiune a fost preluarea pentru 28 de milioane de dolari a unui lant romanesc de magazine, Artima, de catre Polish Enterprise Fund.

 

Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din Europa Centrala si de Est a fost anul trecut de 91,2 miliarde de dolari, dubla fata de cea din 2004. "Mega-tranzactiile joaca un rol din ce in ce mai important. 15% dintre acestea au avut o valoare de peste 100 de milioane de dolari", a declarat Jolanta Kokosinska de la PwC publicatiei economice Warsaw Business Journal.

 

Rusia este liderul detasat, valoarea totala a tranzactiilor din aceasta tara reprezentand jumatate din piata regiunii - si e vorba in principal de afaceri intre firmele rusesti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/expansiunea-poloneza-2511298
2511298
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.