Exodul marilor companii face ravagii în Rusia: Doi uriaşi din tehnologie lasă pe drumuri sute de angajaţi, îngroşând rândurile multinaţionalelor care au pus stop afacerilor în ţară

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 09 iunie 2022 364 afişări

Exodul marilor companii face ravagii în Rusia: Doi uriaşi din tehnologie lasă pe drumuri sute de angajaţi, îngroşând rândurile multinaţionalelor care au pus stop afacerilor în ţară

Microsoft şi IBM, giganţii americani ai tehnologiei, au concediat sute de oameni pe măsură ce îşi pregătesc terenul pentru ieşirea din business cu Rusia. Cele două multinaţionale urmează trendul se conformează trendului pe care majoritatea marilor companii l-au adoptat de la începutul războiului: ruperea de ţara lui Vladimir Putin, scrie Business Insider.

IBM şi-a suspendat activitatea în martie, la câteva zile după invazie, însă angajaţii ruşi au rămas o perioadă pe ştatul de plată al companiei. Recent, Arvind Krishna, CEO-ul companiei a anunţat o „ieşire ordonată” din afacrile cu Rusia, precum şi disponibilizarea a câtorva sute de angajaţi

„IBM va continua să facă tot posibilul pentru a oferi sprijin şi a face schimbarea cât mai uşoară pentru angajaţii săi”, a declarat CEO-ul IBM.

Krishna a ţinut să amintescă în timpul şedinţei dedicate veniturilor din T1/2022 că afacerille IMB în Rusia „nu sunt foarte mari” şi nici nu se concentrează pe infrastructură sau software de ultimă generaţie.

Microsoft a trecut de asemenea la o strategie asemănătoare, compania reducându-şi puternic afacerile cu Rusia, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei. În martie, gingantul tech a suspendat livrarea de noi vânzări şi servicii, însă continuă să-şi servească clienţii existenţi în ţară.

„Ca urmare a schimbărilor suferite de perspectivele economice şi din cauza impactului asupra afacerilor noastre în Rusia, am luat decizia de a reduce puternic operaţiunile noastre în ţară. Vom continua să ne îndeplinim obligaţiile contractuale pe care le avem faţă de clienţi, însă suspendăm noile proiecte destinate acestei pieţe”, au declarat oficiali ai Microsoft.

Potrivit unor surse familiarizate cu problema, Microsoft se pregăteşte să concedieze cel puţin 400 de angajaţi.

„Încercăm să colaborăm cu angajaţii afectaţi pentru a ne asigura că sunt trataţi cu respect şi că beneficiază pe deplin de sprijinul nostru în această perioadă”, a declarat Microsoft pentru Business Insider.

Giganţii tech îngroaşă astfel rândurile marilor companii care au ales să iasă din Rusia, ca urmare a invaziei declanşate pe 27 februarie. Printre acestea se numără Goldman Sachs, McDonalds sau Disney, dar şi alte câteva zeci de nume grele din majoritatea industriilor şi sectoarelor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.