Exclusiv ZF Corporate. Cum se prezintă acţiunile celor patru mari operatori telecom din România. Trei emitenţi, pe plus anul acesta. Indicatorii PER, cuprinşi între 2x şi 18x

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 20 octombrie 2023 62 afişări

Exclusiv ZF Corporate. Cum se prezintă acţiunile celor patru mari operatori telecom din România. Trei emitenţi, pe plus anul acesta. Indicatorii PER, cuprinşi între 2x şi 18x

 Două companii înregistrează evoluţii sub indicii pieţelor în care sunt listate ♦ Telekom, în linie cu dinamica benchmark-ului DAX

Principalii operatori privaţi de telecom prezenţi pe piaţa naţională înregistrează evoluţii ale acţiunilor cuprinse între minus 10,5% şi plus 16% de la începutul anului încoace, trei din patru afişând creşteri în acest interval, arată datele agregate de ZF.

Cea mai mare dinamică este înregistrată de Orange (simbol bursier ORAN), liderul pieţei locale, listat pe Bursa de Valori de la Paris, unde afişează o capitalizare de 29 de miliarde de euro. Evoluţia se încadrează peste creşterea de 5% înregistrată anul acesta de CAC 40, indicele pieţei franceze de capital.

Compania are un indicator PER (raport capitalizare/profit net) de 17,9x, calculat în funcţie de rezultatele ultimelor 12 luni. Pentru următoarele 12 luni, PER-ul este de 9,6x, spune Claudiu Cazacu, analist al casei de brokeraj XTB România.

Veniturile totale au ajuns la 21,5 miliarde de euro în prima jumătate a anului, cu 2% peste nivelul perioadei similare din 2022, creşterea fiind susţinută de evoluţia serviciilor de retail, care au beneficiat de pe urma majorării preţurilor. EBITDA-AL (câştiguri înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare, dar după contractele de leasing) a urcat cu 0,8% la aproape şase miliarde de euro, se arată în raportul semestrial al Orange.

Veniturile din exploatare ale grupului au scăzut cu 11% la 2,1 miliarde de euro. Pe piaţa locală, Orange şi-a propus să realizeze investiţii de 200 de milioane de euro anul acesta.

Al doilea cel mai ridicat randament îi aparţine lui Digi Communications (DIGI), respectiv 15,2%, pe fondul unor tranzacţii de 133 de milioane de lei de la începutul anului la Bursa de Valori Bucureşti. Aici, indicele BET s-a apreciat cu 22% în acest interval. PER-ul ultimelor 12 luni (excluzând exit-ul din Ungaria) este de 9,2x, iar acelaşi indicator forward este de 11,2x.

Dacă luăm în calcul vânzarea operaţiunilor din ţara vecină, grupul a avut un rezultat net de 400 de milioane de euro în 2022, faţă de un un profit de 85 de milioaen de euro fără exit.. La S1/2023, Digi a raportat venituri de 809 milioane de euro, plus 12,9%, şi un profit din operaţiuni continue de 26,8 milioane de euro, minus 12,7%. În România, veniturile s-au majorat cu 4,5% la 474,4 milioane de euro.

Recent, filiala din Spania a Digi şi compania Abrdn au finalizat prima investiţie prin care dezvoltă reţeaua de fibră optică din Spania, vizând un număr de 1,35 milioane de locuinţe. Proiectul implică o investiţie totală de până la 300 de milioane de euro şi îşi propune acoperirea a circa 2,5 milioane de gospodării.

Digi are o valoare de piaţă de 3,6 miliarde de lei la BVB, echivalentul a circa 750 de milioane de euro.

Deutsche Telekom (DTE), a cincea companie telecom din lume în funcţie de capitalizare, fiind evaluată la 101 miliarde de euro, ocupă locul trei în clasament, cu un avans de 7% al acţiunilor anul acesta la Frankfurt, pe un indice DAX în creştere tot cu atât. Societatea este considerată însă cea mai „scumpă” din listă, cu un PER de 18,4x.PER-ul estimat este de 10,9x.

Veniturile din servicii au însumat 23 de miliarde de euro în T2/2023, plus 1,4% an/an, în timp ce EBITDA-AL ajustată – unul dintre principalii indicatori folosiţi în industria telecom – a urcat cu 1,5% la 10 miliarde de euro. În urma publicării raportului trimestrial, grupul şi-a actualizat uşor în sus estimarea pentru EBITDA-AL de la finalul anului, aşteptându-se în acest sens la 41 de miliarde de euro.

În 2018, Deutsche Telekom spunea că plănuieşte să părăsească piaţa din România, unde competiţia este prea mare, demarând la acea vreme negocierile pentru vânzarea operaţiunilor de aici. Totuşi, compania a vândut între timp doar operaţiunile diviziei fixe, iar Orange încă încearcă să integreze fostul Romtelecom. Digi a fost aproape de semnarea unei achiziţii aTelekom Mobile România în 2020. Ulterior, o serie de discuţii cu grupul telecom United Group şi fondul de investiţii ACP s-au încheiat, la fel, fără succes.

Ultima poziţie este deţinută de grupul Vodafone (VOD), ale cărui acţiuni s-au depreciat în 2023 cu 10,5% pe Bursa de la Londra, unde indice FTSE 100 a pierdut 1,5%. Totuşi, acţiunile VOD sunt în prezent cele mai subevaluate, cu un PER de 2,1x. Estimând rezultatele din următoarele 12 luni, reprezentantul XTB oferă însă un PER de 13,8x.

Cu o capitalizare de 24 de miliarde de euro, grupul britanic a raportat venituri din servicii de 9,1 miliarde de euro în T1/2023, în scădere cu 4,2% an/an. Profitul s-a majorat cu 775% la 5,43 miliarde de euro pe fondul fuziunii cu operatorul Three din Regatul Unit. Pe de altă parte, veniturile din exploatare au coborât cu 34,6% la 935 de milioane de euro.

În perioada aprilie-iunie 2023, Vodafone România a înregistrat venituri din servicii de 189 de milioane de euro, plus 2%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.