EVENIMENT: Cat de bolnava este Opozitia?

Postat la 25 martie 2006 1 afişăre

Pana sambata, despre problemele de sanatate ale lui Theodor Stolojan s-a vorbit putin sau deloc, pentru ca acestea nu pareau sa-i afecteze in vreun fel activitatea politica si cursa pentru presedintie. Retragerea liderului ar putea oferi insa PNL mult râvnitul fotoliu de premier.

Pana sambata, despre problemele de sanatate ale lui Theodor Stolojan s-a vorbit putin sau deloc, pentru ca acestea nu pareau sa-i afecteze in vreun fel activitatea politica si cursa pentru presedintie. Retragerea liderului ar putea oferi insa PNL mult râvnitul fotoliu de premier.

Greu de anticipat: presedintele PNL, Theodor Stolojan, s-a retras din cursa pentru Presedintia Romaniei. Sambata dimineata, zvonul a inflorit "pe la colturi", dupa o noapte pe care se spunea ca liderul liberal si-ar fi petrecut-o in spital. Seara, in direct cu tara, in prime-time, exact asa cum procedeaza guvernantii cand vine vorba de lovituri de imagine, Stolojan a abdicat.

Anuntul celui care, pana in acel moment, a fost candidatul Aliantei a provocat reactii emotionale care pot denota orice: tristete, disperare sau nevoia de umanizare a liderilor PNL-PD, dupa ultimele atacuri din partea PSD. Lacrimile lui Traian Basescu, unul dintre cei mai duri oameni politici ai momentului, i-au facut pe unii sa se indoiasca de veridicitatea lor si, implicit, de motivul servit ca fiind cauza retragerii lui Stolojan din campanie.

Despre boala lui Theodor Stolojan s-a vorbit putin in ultimii aproape doi ani, pentru ca nu parea sa-i afecteze, in mod real, activitatea. Daca, intr-adevar, la cateva ore dupa anuntul oficial de renuntare, Stolojan se afla intr-un avion menit sa-l duca in Elvetia, pentru a pregati un transplant renal, inseamna ca soarta a facut in asa fel incat o buna parte din cele mai importante probleme ale Aliantei sa fie rezolvate.

Retragerea lui "Stolo" ii lasa calea larg deschisa lui Traian Basescu, singurul "aliat" care - conform analistilor politici - poate emite pretentii in cursa catre Palatul Cotroceni. O data cu desemnarea democratului ca si candidat al Aliantei este rezolvata si marea problema a liberalilor: din randul lor se va alege viitorul premier. Numele cel mai vehiculat devine, in acest sens, Calin Popescu Tariceanu, cel pe care Stolojan l-a legitimat ca urmas la sefia PNL, rezolvand, cel putin pentru moment, disputele interne pe acest subiect.

Nu poate fi uitata nici ipoteza conform careia Stolojan se va intoarce in politica la momentul potrivit pentru a prelua Executivul, in varianta in care Basescu va deveni presedinte. Scenariul poate fi insa dinamitat prin acreditarea ideii ca Stolojan a renuntat la batalie nu pe motiv de boala, ci din cauza unei slabiciuni psihice. 

Basescu pare sa fie singurul lider al Aliantei care sustine aceasta varianta, lansata doar dupa ce Stolojan a iesit din scena. Pana la aparitia unor informatii bine documentate si asumate cu privire la starea de sanatate a liderului liberal, raman in continuare semnele de intrebare cu privire la agravarea subita a starii acestuia. 

"Nu exista, din punct de vedere medical, nici un fel de legatura intre stres si afectiunile renale, decat in cazul in care este vorba despre cancer", a declarat pentru BUSINESS Magazin cunoscutul urolog Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca. 

El spune ca nu cunoaste istoricul medical al sefului PNL, dar ca suferintele acestuia legate de sistemul renal nu pot fi cauzate sau influentate de stres. Daca se iau in considerare declaratiile facute de purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, cel care, la sfarsitul lunii mai 2004, califica drept "lipsite de bun-simt" acuzatiile PSD referitoare la capacitatea medicala a lui Stolojan de a duce la bun sfarsit o campanie electorala, ceata din jurul Aliantei D.A. tinde sa se ingroase.

"Le  recomand pesedistilor sa se trezeasca de dimineata si sa-l urmareasca pe Stolojan facand jogging", spunea Nicolaescu, in urma cu mai putin de o jumatate de an. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/eveniment-cat-de-bolnava-este-opozitia-979693
979693
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.