Europenii caută cu disperare căi de a-şi reduce consumul de energie al locuinţelor

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 30 decembrie 2022 211 afişări

Europenii caută cu disperare căi de a-şi reduce consumul de energie al locuinţelor

Facturile în creştere dramatică la încălzire şi electricitate îi împing pe europeni să caute metode de a-şi reduce consumul de energie şi costurile, scrie Bloomberg. 

 

Mats Johansson a instalat 30 de panouri solare cu o capacitate de producţie de 13,5 KW pe locuinţa sa din Halmstad, sud-vestul Suediei la începutul anului. Ţara are unele dintre cele mai ridicate rate de consum de energie pe cap de locuitor din Europa, ceea ce înseamnă că astfel de măsuri sunt cu atât mai importante. 

 

Panourile solare instalate de Johansson au produs mai multă energie decât foloseşte familia acestuia, şi i-au adus economii de aproximativ 22.000 de coroane (2.098 dolari) până acum în acest an. 

 

Eforturi similare de reducere a consumului de energie a locuinţelor sunt înregistrate pe tot cuprinsul Europei după ce războiul din Ucraina a declanşat cea mai puternică criză energetică din decenii.

 

Două treimi din gospodăriile suedeze au raportat îmbunătăţiri aduse locuinţelor în ultimele şase luni, incluzând trecerea la un iluminat mai eficient, cât şi izolarea ferestrelor şi uşilor. 70% dintre nemţi spun că au investit în produse de reducere a consumului de energie în acest an, iar în Marea Britanie aproximativ un sfert spun că analizează modificări legate de creşterea eficienţei energetice în locuinţe.

 

“Faptul că atât de mulţi şi-au modificat consumul de energie şi plănuiesc noi măsuri este un lucru pozitiv având în vedere circumstanţele actuale”, arată Robert Andren, director general al Agenţiei pentru Energie din Suedia. Schimbările făcute acum pot face o diferenţă “mulţi ani de-acum încolo”.

 

Marea Britanie a lansat luna trecută o schemă de un miliard de lire sterline pentru îmbunătăţirea izolării locuinţelor ţării. În Germania, un program similar de dinaintea crizei a fost adaptat în acest an pentru a încuraja renovarea clădirilor mai vechi, acesta fiind disponibil pentru mai mulţi locuitori.

 

Focusul pe optimizarea consumului de energie a generat de asemenea interes faţă de aşa-numitele “case pasive”, locuinţe conceptualizate pentru prima dată după criza petrolieră din anii ’70. Acestea combină diverse tehnici de construcţie, izolare şi ventilaţie pentru captarea şi reutilizarea căldurii corpului, eliminând nevoia de sisteme convenţionale de încălzire.

 

Pentru mulţi consumatori, însă, criza costurilor de trai ar putea face cheltuielile pe astfel de eforturi de reducere a consumului de energie imposibile pe termen scurt. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
consum,
locuinte,
reducere,
cautare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.