Eurogroup: Lupta ascunsă pentru control în zona euro. „Românul“ francez Pierre Moscovici este favorit

Postat la 06 decembrie 2012 44 afişări

Retragerea premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker de la preşedinţia Eurogroup a declanşat o nouă bătălie în sânul zonei euro, una pentru şefia grupului cu cea mai mare putere de decizie în uniunea monetară. Franţa şi Germania fac jocurile din culise, iar principalul favorit este "românul" Pierre Moscovici, ministrul de finanţe al Franţei.

În iunie, atunci când mandatul lui Junker la preşedinţia Eurogroup a fost prelungit, premierul luxemburghez l-a sprijinit pe ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai puternici politiceni din UE. Însă noul preşedinte al Franţei François Hollande s-a opus susţinerii acestuia din cauza politicilor de austeritate pe care Schauble le promovează. Între timp, surse din guvernul german au afirmat că Schauble nu a vrut niciodată cu adevărat postul, iar acum este şi mai puţin interesat deoarece mandatul său ar putea dura mai puţin de un an în contextul în care alegerile generale din Germania sunt programate pentru toamna anului viitor şi nu se poate şti dacă el va rămâne ministru de finanţe, notează EUobserver. Totuşi, Schauble ar fi un candidat potrivit deoarece anul acesta a fost ales cel mai bun ministru de finanţe din UE într-un clasament realizat de prestigioasa publicaţie britanică Financial Times. Dar Juncker a renunţat acum la orice preferinţă, lăsând deschisă lupta pentru succesiune.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/eurogroup-lupta-ascunsa-pentru-control-in-zona-euro-romanul-francez-pierre-moscovici-este-favorit-10374339
10374339
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.