Este oficial, Robor nu mai scade. Banca centrală se luptă cu inflaţia

Postat la 09 ianuarie 2018 186 afişări

Decizia boardului BNR de a majora dobânda-cheie la 2% pe an după o pauză de un de­ceniu, nu bruschează eco­no­mia, calmează anticipaţiile in­fla­ţioniste şi nu riscă să îngreuneze povara creditelor pentru populaţie sau companii, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Este oficial, Robor nu mai scade. Banca centrală se luptă cu inflaţia

Consiliul de administraţie al BNR a decis ieri în prima şedinţă de politică monetară din 2018 să reia ciclul de majorare a dobânzii-cheie, rata urcând de la 1,75% până la 2%. BNR majora dinaugust 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.

„Mişcarea de astăzi nu a bruscat eco­no­mia. Noi ne aşteptăm să calmeze, să atenueze anti­cipaţiile inflaţioniste ca fiind o măsură co­rectă, bună, luată la timp, şi care nu riscă să îngre­uneze povara creditelor către public - populaţie sau întreprinderi. Un tratament, chiar dacă este uşor preventiv, cum este în cazul nostru, este mai bun decât a acţiona când anticipaţiile se dezancorează. Dacă nu acţionezi din timp, atunci se dezancorează, iar a le ancora din nou devine mult mai greu“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

Citeşte continuarea pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.