Este oficial: De acum încolo, adolescenţii pot să călătorească în străinătate fără a fi însoţiţi de un adult

Autor: Alexandru Nanu Postat la 20 august 2023 137 afişări

Este oficial: De acum încolo, adolescenţii pot să călătorească în străinătate fără a fi însoţiţi de un adult

Începând de astăzi, 20 august 2023, cetăţenii români minori (16-18 ani) pot călători în străinătate fără a mai fi însoţiţi de un adult şi doar în baza acordului notarial al părinţilor, conform unor modificări legislative care au intrat astăzi în vigoare.

Mai exact este vorba despre modificările aduse de Legea nr. 247 din 20 iulie 2023 pentru completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, publicată în  Monitorul Oficial nr. 673 din 21 iulie 2023.

Astfel, cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.

Aşa cum prevede articolul treizeci după recente modificare, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, cărţi de identitate simple sau cărţi electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoţit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliţiei de frontieră o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
strainatate,
oficiali,
adolescenti,
acord,
calatorie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.