​Este în continuare meserie „brăţară de aur”? - Carmen Muşat, inspector asigurarea calităţii, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic - VIDEO

Autor: Adelina Mihai, Roxana Cârcior Postat la 06 martie 2019 138 afişări

„Cred că am uitat că meseria este brăţară de aur. Dacă dumneavoastră aveţi copii, câţi dintre dumneavoastră i-aţi da la şcoala profesională? Părinţii consideră că copilul trebuie să fie cât mai sus, să facă o şcoală cât mai bună, să facă facultate, să ajungă inginer, medic. Ei nu-şi pun problema dacă acel copil îşi doreşte lucrul acesta sau dacă acel copil este potrivit pentru ceea ce vrea părintele să devină. Cred că principala rezolvare ar un serviciu de consiliere profesională, foarte bine pus la punct psihologi pregătiţi pentru aşa ceva care să testeze copilul, să vadă care sunt aptitudinile, care sunt competenţele şi cu recomandarea pentru ce domeniu ar fi buni.

În învăţământ ne confruntăm în momentul de faţă cu rezultate foarte slabe la bacalaureat, la liceele tehnologice. Nu este problema liceului tehnologic, nu este problema profesorului care nu este bine pregătit şi care funcţionează la acest liceu tehnologic. Este problema intrărilor elevilor care vin. În momentul când un elev are la testarea naţională 1,50 sau 2 la matematică sau la română, asta înseamnă că aproape nu a făcut nimic, nu ştie nici tabla înmulţirii şi totuşi el este absolvent admis într-o clasă de liceu, este foarte puţin probabil ca după clasa a douăsprezecea să ajungă să ia şase. Poate că nu ar trebui lăsaţi elevii să meargă mai departe dacă nu au acel minimum de la atestarea naţională.

Se poate evolua în carieră şi pornind de la şcoala profesională. Noi am realizat în 2016 un compendiu de bune practici, se numeşte <Povesti de Succes>, în care am promovat foşti absolvenţi de şcoală profesională sau de învăţământ profesional şi tehnic care au ajuns să aibă o carieră de succes. Cred că astfel de promovări ale unor foşti absolvenţi de şcoală profesională care au avut succes poate că au ecou în rândul tinerilor şi mai ales în rândul părinţilor. Cred că ar trebui mai întâi făcută o şcoală a părinţilor. După cum aţi observant meseriile din ziua de azi necesită foarte multe competenţe şi cunoştiinţe şi nu mai sunt meseriile de altă data. Totul este automatizat, informatizat. Meseria nu este pentru proşti, este pentru oameni deştepţi şi pentru oameni care pot câştiga mai mult dacă ar face o facultate şi ar ajunge şomeri. Sunt foarte mulţi tineri cu diplomă de facultate şi care nu au loc de muncă, pentru că nu s-au orientat bine.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aur,
invatamant,
meserie,
asigurare,
calitate,
dezvoltare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.