Esop: Cererea de birouri în afara Capitalei continuă creşterea. Apare interes şi pentru oraşe mai mici

Autor: Cristina Cuncea Postat la 05 martie 2015 46 afişări

Piaţa spaţiilor de birouri din afara Capitalei a avut în 2014, pentru al treilea an consecutiv, o creştere importantă, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi fiind cele mai căutate oraşe, însă companiile au început să fie interesate şi de alte pieţe, precum Craiova, Târgovişte şi Târgu-Mureş, potrivit Esop.

În oraşele din ţară, principalele tranzacţii au cumulat anul trecut un volum de 37.377 metri pătraţi închiriaţi, cu 60% mai mult decât în anul 2013 şi de peste 7 ori mai mult decât în 2012, iar principalele trei oraşe de interes au fost Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, care deţin şi printre cele mai mari stocuri de spaţii de birouri.

"Esop a consiliat tranzacţionarea unei suprafeţe totale de aproximativ 4.000 metri pătraţi, contractată la începutul acestui an, reprezentând aproximativ 10% din volumul tranzacţionat în 2014. De asemenea, am observat că după primul val al dezvoltării oraşelor mari din ţară, precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, urmează al doilea val de centre universitare, în cadrul Esop derulând în prezent analize şi negocieri de închiriere spaţii de birouri în oraşe precum Craiova, Târgovişte şi Târgu-Mureş", a declarat, într-un comunicat, Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting.

În comparaţie cu anul 2013, cand majoritatea tranzacţiilor erau generate de companii din domeniul IT&C, 2014 şi începutul lui 2015 a consemnat relocări sau preînchirieri pentru companii din mai multe industrii, precum energie, automotive, industrie, IT&C.

Astfel, putem constata diversificarea companiilor ce îşi mută zona de interes din Capitală către principalele oraşe, pe fondul dezvoltării de proiecte de calitate şi al ofertei superioare de forţă de muncă.

În ceea ce priveşte topul oraşelor la nivelul întregii ţări, oraşe alese pentru sedii de birouri sau puncte de lucru pentru marile companii, în 2014, pe primul loc se află Bucureştiul (306.273 metri pătraţi), pe locul doi Cluj-Napoca (21.090 metri pătraţi), pe locul trei - Timişoara (11.452 metri pătraţi), pe locul patru - Iaşi (4.100 metri pătraţi) şi pe locul cinci oraşul Ploieşti - 735 metri pătraţi.

Printre marii chiriaşi care au ales alte oraşe decât Capitala se numără Recall, Bombardier, E On, EBS Romania, HP, Accesa şi Genpact - care au ales oraşul Cluj-Napoca, ZTE, Microsoft, Linde Gaz, Accenture şi Continental - care au preferat Timişoara, OSF şi GFK au mers la Iaşi şi Webhelp ce s-a îndreptat spre Ploieşti.

"În contextul în care motorul acestei dinamici de extindere a multor companii în oraşele din ţară îl constituie nevoia companiilor de a accesa forţa de muncă competitivă şi calificată, credem că se conturează o oportunitate - şi prioritate totodată - pentru autorităţile locale: dezvoltarea infrastructurii de acces şi a mijloacelor de transport public între oraşele mari pe de o parte şi localităţile din suburbii sau micile oraşe din proximitate, pe de altă parte, pentru a asigura un flux constant de forţă de muncă, pe termen mediu şi lung şi conservarea în timp a atractivităţii respectivei regiuni în faţa angajatorilor", a adăugat Petrescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BIROURI,
PIAŢĂ,
/actualitate/esop-cererea-de-birouri-in-afara-capitalei-continua-cresterea-apare-interes-si-pentru-orase-mai-mici-13936208
13936208
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.