Ministrul Educaţiei: În şcolile de stat nu se mai organizează din decembrie 2014 concursuri cu taxă

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 05 martie 2015 61 afişări

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că toate concursurile organizate de MECS în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sunt fără taxă, potrivit unui ordin din decembrie 2014.

Precizările au fost făcută în contextul în care au loc percheziţii la Fundaţia pentru Evaluare în Educaţie, care organizează concursul şcolar cu acelaşi nume.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a stabilit, în decembrie 2014, calendarul organizării şi desfăşurării concursurilor pentru anul şcolar 2014-2015, precizând că este intersiză perceperea unor taxe pentru astfel de acţiuni, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

La rândul său, subsecretarul de stat Liliana Preoteasa a precizat pentru MEDIAFAX că Ministerul Educaţiei a elaborat în 2 decembrie 2014 ordinul privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor şcolare, iar actul normativ stipulează clar că este interzisă perceperea oricărei taxe pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor iniţiate de minister, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ.

Ea a mai spus că în acest ordin este prevăzută lista tuturor concursurilor organizate de MECS.

Pentru toate aceste concursuri este interzisă percepera taxelor şi, mai mult, organizarea în şcoli a unor concursuri pentru care să se perceapă bani.

"În general, în şcoli nu se organizează concursuri cu taxă şi atragem atenţia privind respectarea ordinului care stabileşte modalitatea de organizare şi desfăşurare a concursurilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice", a mai spus Liliana Preoteasa.

Potrivit ordinului, părinţii îşi vor putea înscrie în continuare copiii la concursurile cu taxă, dacă vor, fie individual, fie prin asociaţii. Aceste asociaţii, însă, nu vor avea voie să organizeze concursurile în şcolile de stat, ci în instituţii particulare, centre de evaluare sau universităţi.

Acelaşi ordin prevede că Ministerul Educaţiei organizează, la nivel naţional, 49 de concursuri.

Poliţiştii fac, joi, 19 percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, într-un dosar în care este vizată fundaţia care organizează concursul şcolar "Evaluare în educaţie", prejudiciul produs prin delapidare şi evaziune fiscală fiind de peste nouă milioane de lei, potrivit unor surse din Poliţie.

Anchetatorii vor duce la audieri 29 de persoane, în dosarul deschis în urma unei sesizări făcute de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din ANAF, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei. Potrivit anchetatorilor, toate persoanele ridicate sunt angajaţi ai Fundaţiei Evaluare în Educaţie.

Surse din Poliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că în dosar sunt vizaţi reprezentanţii Fundaţiei Evaluare în Educaţie, suspectaţi că şi-au însuşit taxele de participare la concursul şcolar organizat de aceasta la mai multe materii şi că nu au plătit impozite.

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că în perioada 2008-2013 suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unei fundaţii având ca obiect de activitate organizarea unor concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiei cheltuieli fictive", a precizat Poliţia Capitalei.

Anchetatorii suspectează că prejudiciul produs de reprezentanţii fundaţiei în urma infracţiunii de delapidare se ridică la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea achiziţiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ancheta Poliţiei Capitalei se desfăşoară sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

La concursul "Evaluare în educaţie", organizat de fundaţia cu acelaşi nume, pot participa elevii din clasele I-VIII, precum şi cei ai clasei pregătitoare, fiind organizat pentru disciplinele Limba română, Matematică, Engleză, Fizică şi Informatică. La concursurile organizate de această fundaţie participau, la nivel naţional, aproximativ 800 de şcoli.

Concursurile "Evaluare în educaţie" au fost scoase de pe lista avizată de Ministerul Educaţiei la începutul anului 2013, însă acestea au fost organizate în continuare în şcoli, pentru fiecare probă taxa de participare plătită de elevi fiind de câte 20 de lei. Fundaţia "Evaluare în Educaţie" a primit totuşi un acord scris din partea ministerului, însă fundaţia nu a fost inclusă pe lista concursurilor avizate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MECS,
CONCURSURI,
/actualitate/ministrul-educatiei-in-scolile-de-stat-nu-se-mai-organizeaza-din-decembrie-2014-concursuri-cu-taxa-13935217
13935217
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.