Erupţia celui mai mare vulcan din Islanda este iminentă: milioane de călătorii cu avionul vor fi afectate

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 02 noiembrie 2017 723 afişări

Geologul Pall Einarsson, care lucrează la Universitatea din Islanda, avertizează că o erupţie a celui mai mare vulcan din această ţară este iminentă. Pall Einarsson spune că activitatea seismică în regiunea vulcanului Bardarbunga se intensifică, iar măsurătorile arată că în interiorul acestuia presiunea magmei ajunge la niveluri alarmante.

Erupţia celui mai mare vulcan din Islanda este iminentă: milioane de călătorii cu avionul vor fi afectate

Geologul islandez este de părere că o erupţie poate avea loc în următorii ani, iar acest fenomen va produce haos cel puţin în ceea ce priveşte călătoriile aeriene.

Avertizarea sa este cu atât mai îngrijorătoare cu cât erupţia din 2010 a vulcanului Eyjafjallajökull a produs probleme călătorilor şi companiilor aeriene din pricina norului de cenuşă care a fost produs.

Erupţia vulcanică din 2010 a afectat peste 10 milioane de călătorii cu avionul şi a produs pagube estimate la 4,9 miliarde de euro la nivelul economiei europene.

Un scenariu similar s-ar putea repeta în cazul erupţiei vulcanului Bardarbunga, unul dintre cei mai activi dintre cei 130 de vulcani din Islanda.

În 2014, Bardarbunga a erupt vreme de şase luni, iar lava şi cenuşa împrăştiată au creat o formaţiune specifică, cea mai mare de acest fel create recent. De fapt, erupţia aceasta a fost cea mai puternică dintre cele care au avut loc în ultimii 240 de ani şi a eliberat 2 km cubi de materie vulcanică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.