Energiile regenerabile

Postat la 12 decembrie 2006 1 afişăre

Statele UE urmaresc cresterea ponderii energiilor alternative, pana in 2010, de la 10% in Marea Britanie la 78% in Austria. Alte procente: Spania - 29%, Italia - 25%, Danemarca - 29%, Franta - 21%. In Elvetia, deja 60% din energia produsa provine din surse alternative.

 

TEHNOLOGIILE SOLARE: Pretul unui kW produs cu ajutorul soarelui este acum mai mic de zece ori decat in 1980. Cu toate acestea, productia de energie termica  e mai fezabila. La Universitatea Bucuresti exista o centrala cu panouri fotovoltaice cu o putere instalata de 30 kW, care a inceput sa functioneze din mai 2006. Romania are un potential de utilizare a energiei fotovoltaice de 1.200 GWh, echivalent cu arderea a 103.200 de tone de combustibil conventional.

 

ENERGIA HIDRO: Peste 28% din energia electrica produsa in Romania provine din exploatarea hidrocentralelor de mare putere si a microhidrocentralelor, dar ponderea lor poate creste odata cu investitiile in modernizare. In sectorul privat, energia hidro poate fi exploatata cu ajutorul microhidroturbinelor, cea mai ieftina sursa de energie alternativa.

 

ENERGIA GEOTERMALA: Energia geotermala este disponibila in special in vestul tarii, unde exista rezerve insemnate de apa geotermala. In municipiul Oradea exista o instalatie de captare-preparare care deserveste un intreg cartier de locuinte. Localitatile Beius, Jimbolia si Nadlac utilizeaza si ele aceasta resursa energetica. La Otopeni exista un potential exploatabil de energie geotermala. Acolo au fost facute cateva sonde cu ani in urma, dar in prezent sunt colmatate, iar forarea de noi sonde este foarte costisitoare.

 

TURBINELE EOLIENE: In Romania sunt identificate cinci zone de aplicabilitate, cea mai interesanta pentru acest tip de energie fiind litoralul Marii Negre si largul marii. Potentialul este de 14.000 MW putere instalata. Restul tarii are, in general, potential scazut, cu exceptia culoarelor montane, a Dobrogei si a Deltei Dunarii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Energiile regenerabile
/actualitate/energiile-regenerabile-1007731
1007731
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.