Energiile regenerabile

Postat la 15 noiembrie 2005 1 afişăre

Cel putin 48 de state au o politica de incurajare a acestui sector, din care 14 sunt tari emergente. Majoritatea acestor state urmaresc ca 5-30% din productia de electricitate sa fie asigurata de aceste resurse pana in 2010 - sfarsitul primei faze a Protocolului de la Kyoto pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Cel putin 48 de state au o politica de incurajare a acestui sector, din care 14 sunt tari emergente. Majoritatea acestor state urmaresc ca 5-30% din productia de electricitate sa fie asigurata de aceste resurse pana in 2010 - sfarsitul primei faze a Protocolului de la Kyoto pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

 

TEHNOLOGIILE SOLARE: Tehnologiile solare folosesc energia soarelui pentru a produce caldura, lumina, apa calda si chiar aer conditionat. Cel mai vechi panou solar din lume are 26 de ani si functioneaza la 80% din capacitatea initiala. Durata de viata minima garantata este de 8-10 ani. Conform lui Florin Flesariu de la LP Electric, in lume exista circa 10-15 producatori de panouri solare. Cea mai mare uzina electrica solara din lume - "Solon Mover" - se afla in Germania si poate aproviziona cu o putere de 12 MW 3.500 de locuinte, fara a polua.

 

TURBINELE EOLIENE: Turbinele eoliene sunt una dintre cele mai vechi forme de energie alternativa utilizata in lume. Ele au evoluat, din morile de vant folosite pentru pomparea apei si irigatii, la generatoarele electrice de astazi. In lume exista patru-cinci producatori de turbine eoliene, spune Florin Flesariu de la LP Electric. In Romania, zona cea mai interesanta pentru acest tip de energie este litoralul Marii Negre si largul marii. Restul tarii are, in general, potential scazut, cu exceptia culoarelor montane, a Dobrogei si a deltei, spune Sorin Birsan, director in cadrul ARCE.

 

ENERGIA HIDRO: Peste 28% din energia electrica produsa in Romania provine din exploatarea hidrocentralelor de mare putere si a microhidrocentralor, dar ponderea lor poate creste o data cu investitiile in modernizare. In sectorul privat, energia hidro poate fi exploatata cu ajutorul micro-hidroturbinelor, cea mai ieftina sursa de energie alternativa.

 

ENERGIA GEOTERMALA: Energia geotermala este disponibila in special in vestul tarii, unde exista rezerve insemnate de apa geotermala, spune Gheorghe Indre, director in cadrul MEC. Spre exemplu, in municipiul Oradea exista o instalatie de captare - preparare care deserveste un intreg cartier de locuinte. Localitatile Beius, Jimbolia si Nadlac de asemenea utilizeaza aceasta resursa energetica. La Otopeni exista un potential exploatabil de energie geotermala. Acolo au fost facute cateva sonde cu ani in urma, dar in prezent sunt colmatate, iar forarea de noi sonde este foarte costisitoare.

 

BIOMASA: Incinerarea deseurilor menajere, a deseurilor de lemn (rumegus) si a deseurilor vegetale (ex: coji de seminte) asigura rezolvarea simultana a problemelor de mediu generate de depozitarea deseurilor si valorificarea potentialului energetic al acestora. In tara functioneaza deja sau sunt in curs de realizare centrale termice care folosesc deseuri de lemn si rumegusul drept combustibil (Baia Mare, Bicaz, Gheorghieni, Vlahita, Huedin, Intorsura Buzaului, Vatra Dornei).

 

GAZUL DE FERMENTATIE: Utilizarea tehnologiilor de gazeificare si de producere a gazelor combustibile din deseurile biodegradabile este "o alta directie de actiune in viitor", spune Gheorghe Indre, director in cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Energiile regenerabile
/actualitate/energiile-regenerabile-1004954
1004954
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.