Energia scumpă schimbă clasamentul economiei româneşti: OMV Petrom redevine cea mai mare companie locală, în faţa Dacia, după rezultate record

Autor: Roxana Petrescu Postat la 04 februarie 2022 26 afişări

Scumpirea fără predecent a gazului natural şi a energiei, alături de revenirea barilului de petrol au dus vânzările OMV Petrom la maximul ultimului deceniu în 2021.

Energia scumpă schimbă clasamentul economiei româneşti: OMV Petrom redevine cea mai mare companie locală, în faţa Dacia, după rezultate record

Scumpirea fără predecent a gazului natural şi a energiei, alături de revenirea barilului de petrol au dus vânzările OMV Petrom la maximul ultimului deceniu în 2021. Cu venituri consolidate de peste 26 de miliarde de lei, OMV Petrom redevine liderul economiei româneşti, detronând Dacia în topul celor mai mari companii în funcţie de cifra de afaceri. Vânzările sunt la nivel consolidat, dar în contextul în care afacerile Dacia au fost în 2020 de circa 18,3 mld. lei, iar anul trecut producţia a stagnat, este greu de crezut că în 2021 constructorul auto va putea ţine pasul cu galopul făcut de OMV Petrom.

Mai departe, profitul net al OMV Petrom la nivel de grup a ajuns la 2,86 mld. lei, cu 122% mai mare faţă de cel din 2020. Ultimul trimestru al anului a avut o contribuţie majoră la aceste rezultate, profitul net pentru T4 fiind de 1,18 mld. lei, cu 156% mai mare faţă de perioada similară din 2020.

„Contribuţia noastră la bugetul de stat s-a situat la un nivel record, de 12,3 miliarde de lei. Această creştere a fost determinată, de asemenea, şi de taxarea gazelor naturale, care s-a triplat faţă de anul 2020. Acest lucru s-a datorat unei diferenţe semnificative între preţul de referinţă al gazelor naturale şi preţul realizat“, a precizat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.