Emil Boc respinge "presiunile populiste" ale coaliţiei pentru majorarea salariilor

Postat la 30 ianuarie 2012 16 afişări

Colegii din coaliţia de guvernământ au o mai mare libertate decât Guvernul de a face declaraţii pe teme legate de majorarea salariilor şi a pensiilor, a declarat luni premierul Emil Boc, însă principala grijă a Guvernului este să menţină "bruma de stabilitate a economiei" câştigată până acum şi nu să cedeze "presiunilor populiste" care se fac asupra lui.

"Dacă economia ne va permite, că va fi primul trimestru, că va fi al doilea, atunci s-ar putea majora salariile şi pensiile", a subliniat premierul la TVR, fără să ofere vreun posibil procent pentru majorări. "La Guvern nu va exista un robinet al populismului pe care îl folosim în an electoral", a adăugat el, insistând că nu poate promite acum că salariile şi pensiile vor fi majorate de la 1 aprilie, aşa cum îi cer partidele din coaliţie.

Coaliţia de guvernământ l-a mandatat luni pe premierul Emil Boc să negocieze cu FMI majorarea cu maximum 5% a salariilor şi a pensiilor începând de la 1 aprilie, a declarat ministrul muncii, Sulfina Barbu.

Potrivit lui Boc, primele analize relevante despre condiţiile de majorare a salariilor şi a pensiilor se vor putea face abia după primul trimestru, când se va vedea şi cum au evoluat exporturile, şi ce se va întâmpla în zona euro, pentru care există prognoze referitoare la intrarea în recesiune în 2012.

Boc a invocat scrisoarea de intenţie către FMI din decembrie, care prevede că salariile şi pensiile vor fi îngheţate în 2012, pentru a menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB (ESA) şi că numai în măsura în care condiţiile economice o vor permite vor fi operate majorări prudente pe parcursul anului.

De asemenea, conform raportului la Legea bugetului de stat pentru anul 2012, "cheltuielile de personal continuă sensul descendent şi în anul 2012, ajungând la 6,9% din PIB, cu perspectiva creşterii acestora în cursul anului 2012 până la 7,2%, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru, faţă de 7,4% din PIB în anul 2011".

"Eu înţeleg, şi ca om, şi ca prim-ministru, greutăţile prin care trec oamenii", a spus Boc, adăugând însă că indiferent ce presiuni populiste s-au făcut, se fac şi se vor mai face asupra lui, rolul unui guvern este să facă ceea ce este corect pentru economie şi nu ceea ce i-ar plăcea.

El a promis însă că, dacă economia îşi va păstra cursul ascendent, prima măsură pe care o va lua Guvernul va fi reducerea CAS, pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/emil-boc-respinge-presiunile-populiste-ale-coalitiei-pentru-majorarea-salariilor-9190347
9190347
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.