Ella Kállai, Economist Şef Alpha Bank România: Costurile operaţionale au devenit cea mai importantă problemă a IMM-urilor din România, mai presantă decât problema găsirii de forţă de muncă calificată

Autor: Mircea Nica Postat la 25 aprilie 2023 20 afişări

Ella Kállai, Economist Şef Alpha Bank România: Costurile operaţionale au devenit cea mai importantă problemă a IMM-urilor din România, mai presantă decât problema găsirii de forţă de muncă calificată

În 2022, costurile operaţionale au devenit cea mai importantă problemă a IMM-urilor din România, surclasând dificultăţile privind disponibilitatea muncii calificate, cererea, reglementarea, competiţia şi accesul la finanţare, potrivit unei analize realizate de Ella Kállai, Economist Şef Alpha Bank România.

„În România, Ungaria şi Polonia problema costurilor operaţionale a devenit mai presantă decât problema găsirii de forţă de muncă calificată, pe când în Cehia cele două probleme au fost evaluate ca fiind de aceeaşi importanţă. De notat că în România toate problemele sunt evaluate a fi de mai mare importanţă decât în celelalte ţări în regiune. Accesul la finanţare, ca şi în celelalte ţări, este considerată o problemă de cea mai mică importanţă şi în 2022”, susţine Ella Kállai.

Cele mai relevante surse de finanţare pentru IMM-uri sunt liniile de credit/ overdraft /overdraft de card în România şi Cehia, leasing-ul în Polonia şi granturile în Ungaria. În România toate sursele de finanţare cu excepţia factoring-ului, titlurilor şi acţiunilor emise au devenit relevante pentru mai multe IMM-uri în 2022. În Cehia sursele interne de finanţare şi creditul comercial au căpătat mai multă relevanţă, în Ungaria granturile şi liniile de credit au detronat leasing-ul, iar în Polonia leasing-ul şi liniile de credite conduc detaşat ca cele mai relevante surse de finanţare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
problema,
important,
imm,
calificare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.