Elixirul tinereţii stă pe rafturile farmaciilor? Un medicament antiinflamator face ca sângele îmbătrânit să devină din nou tânăr, potrivit unui studiu

Postat la 13 februarie 2023 3459 afişări

Elixirul tinereţii stă pe rafturile farmaciilor? Un medicament antiinflamator face ca sângele îmbătrânit să devină din nou tânăr, potrivit unui studiu

Anakinra, vândut sub denumirea comercială Kineret, este utilizat pentru tratarea artritei reumatoide.

Dar poate, de asemenea, să oprească inflamarea măduvei osoase – o cauză cheie a îmbătrânirii sângelui.

Medicamentul a blocat acest proces la şoareci, iar cercetătorii speră să îl testeze la oameni.

Un medicament împotriva artritei ar putea deţine cheia pentru a inversa îmbătrânirea, spun cercetătorii. Oamenii de ştiinţă ştiu de câţiva ani că este posibil să întinerim sângele bătrân al pacienţilor prin infuzarea acestora cu sângele unor persoane mai tinere şi mai sănătoase, însă studiile sunt încă în stadii incipiente.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York ar fi putut găsi o modalitate de a învăţa corpul cuiva să îşi reîmprospăteze sângele vechi fără a-l lua de la alţii. Anakinra, vândut sub denumirea comercială Kineret şi utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, ar putea avea puterea de a inversa unele părţi ale îmbătrânirii asupra sistemului hematopoietic, care produce sângele nostru. Celulele stem, care trăiesc în măduva osoasă, sunt responsabile pentru generarea sângelui în corpul nostru, scrie DailyMail.

Pe măsură ce o persoană îmbătrâneşte, celulele stem hematopoietice creează mai puţine celule roşii şi celule imunitare, slăbind sistemul imunitar, ceea ce poate duce la afecţiuni precum anemia şi chiar cancerul. Studiul realizat de Universitatea Columbia, publicat în revista Nature Cell Biology, a constatat că, pe măsură ce şoarecii îmbătrânesc, sistemul hematopoietic se inflamează până la punctul de deteriorare şi face ca celulele stem din sânge să nu mai funcţioneze corect. Deteriorarea măduvei osoase este o cauză cheie a îmbătrânirii, dar anakinra este capabilă să blocheze acest lucru, împiedicând apariţia inflamaţiei în primul rând.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
medicamente,
sange

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.