Efectele schemelor de reţinere a angajaţilor: Împrumuturile guvernamentale ale Marii Britanii au ajuns la peste 300 mld. lire în ultimul an, cel mai ridicat nivel de la cel de-al Doilea Război Mondial

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 25 aprilie 2021 117 afişări

Efectele schemelor de reţinere a angajaţilor: Împrumuturile guvernamentale ale Marii Britanii au ajuns la peste 300 mld. lire în ultimul an, cel mai ridicat nivel de la cel de-al Doilea Război Mondial

Costurile măsurilor de susţinere a economii britanice în timpul pandemiei au ridicat împrumuturile guvernamentale la cel mai mare nivel de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, notează BBC.

Împrumuturile guvernamentale – diferenţa dintre cheltuieli şi veniturile generate de taxe – a ajuns la 303,1 miliarde de lire în perioada martie 2020 – martie 2021, conform Biroului Naţional de Statistică (ONS).

Comparativ cu anul anterior, împrumuturile au fost mai mari cu aproape 250 de miliarde de lire.

Schemele de reţinere a angajaţilor au lovit puternic finanţele guvernului de la Londra, împrumuturile atingând 28 de miliarde de lire în martie, un record pentru acea lună.

Analiştii se aşteptau ca împrumuturile din ultimul an să depăşească 400 de miliarde de lire, însă numărul actual va creşte de vreme ce unele dintre creditele de combatere a coronavirusului nu vor putea fi plătite.

ONS spune că împrumuturile publice ca parte a produsului intern brut (PIB) au crescut la 14,5% - cel mai ridicat procent din 1946, când s-a atins pragul de 15,2%.  

Totodată, cantitatea imensă de împrumuturi din ultimul an a împins datoriile nete ale sectorului public la 2,142 trilioane de lire, sau 97,7% din PIB – rezultat nemaiîntâlnit de la începutul anilor 1960.

Totuşi, piaţa muncii a Regatului Unit continuă să ofere semne de recuperare, ONS declarând că ofertele de angajare au crescut în martie cu 16% faţă de luna precedentă. În plus, rata şomajului a scăzut la 4,9% între noiembrie şi ianuarie, iar rata de concedieri raportat un declin considerabil prin comparaţie cu perioada de la începutul toamnei trecute.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.