Efectele Brexit-ului: Ryanair ia în considerare o delistare de pe bursa din Londra

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 01 noiembrie 2021 72 afişări

Ryanair, cel mai mare operator aerian low-cost din Europa, ia în considerare o delistare de pe bursa din Londra, o consecinţă directă a Brexit-ului, anunţă Ziarul Financiar.

Efectele Brexit-ului: Ryanair ia în considerare o delistare de pe bursa din Londra

Compania irlandeză Ryanair şi-ar putea delista acţiunile de pe bursa de valori din Londra (LSE) ca urmare a Brexit-ului, potrivit Financial Times.

CEO-ul operatorului aerian, Michael O’Leary, a declarat că activităţile de tranzacţionare de pe LSE s-au „redus în mod substanţial” în 2021, în linie cu un trend generat de efectele Brexit-ului.

Însă problema ar putea fi „mult mai gravă” pentru Ryanair, având în vedere că reglementările Uniunii Europene spun că operatorii aerieni trebuie să fie controlaţi şi deţinuţi majoritar de entităţi prezente în interiorul blocului comunitar.

În septembrie, societatea, care va efectua o listare pe piaţa primară din Dublin, a forţat mai mulţi investitori din Regatul Unit să îşi vândă acţiunile pentru a evita încălcarea regulilor de deţinere ale Uniunii.

Ştirile vin după ce grupul irlandez a raportat profit pentru prima dată din 2019, rezultat ce subliniază abilitatea operatorului de a-şi reveni dintr-o criză care a cuprins întreaga industrie a turismului.

Compania a înregistrat un profit net de 225 de milioane de euro în T3/2021, primul profit din T4/2019, înainte de a lua naştere pandemia de coronavirus. În prezent, O’Leary prognozează că Ryanair va încheia anul cu pierderi cuprinse între 100 şi 200 de milioane de euro.

În intervalul martie-septembrie, prima jumătate a actualului exerciţiu financiar, Ryanair a pierdut 48 de milioane de euro, de la 411 milioane anul trecut. În aceeaşi perioadă din 2019, compania a obţinut un profit de 1,3 miliarde de euro.

Ryanair (simbol bursier RYA) are o valoare de piaţă de aproape 20 de miliarde de euro. Acţiunile RYA sunt pe plus cu 35% în ultimele 12 luni şi cu 9% de la începutul anului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursă,
ryanair,
londra

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.