Economişti: Oportunitatea scăderii poverii fiscale prin Codul Fiscal, o şansă ce nu trebuie ratată

Autor: Raluca Ghinea Postat la 21 iulie 2015 38 afişări

Cadre universitare, antreprenori şi economişti pledează pentru aplicarea noului Cod Fiscal, respectiv a măsurilor de relaxare fiscală, considerând că este o şansă care nu trebuie ratată, însă abordarea Guvernului trebuie să fie bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase.

"Suntem un grup de cadre didactice, economişti, antreprenori şi manageri preocupaţi de politicile publice care afectează climatul de afaceri şi bunăstarea populaţiei. Urmărind anumite luări de poziţie din ultima perioadă cu privire la Codul fiscal, dorim să atragem atenţia asupra faptului că, în opinia noastră, oportunitatea politică a scăderii poverii fiscale generată odată cu elaborarea legii referitoare la Codul fiscal se constituie într-o şansă ce nu trebuie ratată", se arată într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Victor Ponta, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi tuturor liderilor partidelor politice.

Scrisoarea este semnată de profesori universitari de la mai multe universităţi din ţară, printre care Bogdan Glăvan - Universitatea Româno-Americană, Cristian Păun şi Costea Munteanu - Academia de Studii Economice, Vlad Mureşan - Universitatea Babes-Bolyai; economişti (Florin Cîţu, Claudiu Năsui, Ovidiu Neacşu, Adrian Mitroi - analist economic) şi antreprenori (Octavian Bădescu - Sameday Courier, Decebal Popescu - Cartrans Romania, Victor Dragomirescu - Romanian Software).

Semnatarii consideră că prosperitatea nu se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică, rostogolită anual şi că politicile monetare şi fiscale nu pot compensa absenţa reformelor reale, astfel că este nevoie de o nouă abordare, bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase.

"Credem în importanţa scăderii taxelor, a simplificării fiscale şi a reducerii birocraţiei. Între taxe mari, corupţie şi evaziune fiscală există o relaţie directă. Fără îndoială că noul Cod Fiscal nu este perfect. Însă reducerea taxelor este un lucru bun în sine, de aceea se cuvine să fie susţinută necondiţionat, indiferent de culoarea politică a Guvernului care a iniţiat-o. Ideea că reducerile de taxe pot periclita stabilitatea financiară a ţării este, stricto sensu, un truism: orice relaxare fiscală poate micşora încasările bugetare, dar acest efect nu constituie un motiv pentru respingerea ei", se mai arată în document.

Coerenţa diverselor măsuri fiscal-bugetare nu poate fi dedusă din Codul fiscal, ci din strategia Guvernului în acest domeniu, din ansamblul iniţiativelor legislative şi din legea bugetului de stat, apreciază aceştia.

Cadrele universitare, antreprenorii şi economiştii observă "cu îngrijorare" că apetitul Guvernului pentru măsuri populiste a sporit în ultima vreme şi se arată dezamăgiţi că restul clasei politice "mimează", în cel mai bun caz, un protest neconvingător împotriva acordării de alocaţii, subvenţii şi alte cadouri, fără să ofere soluţii alternative.

"Ar fi însă şi mai trist ca reducerea poverii fiscale să ajungă ţapul ispăşitor în toată această cacofonie politico-legislativă. Mai cu seamă cu cât scăderea impozitelor nu este un privilegiu, ci un deziderat firesc pentru o economie care vrea să intre pe un traseu de dezvoltare accelerată", notează documentul.

Semnatarii arată că România, o ţară cu taxe mari, deşi încasează la buget mai mulţi bani decât media ţărilor în dezvoltare, ritmul creşterii economice este inferior acesteia. Explicaţia este că taxele mari inhibă dezvoltarea, pe când cele mici "cresc bunăstarea tuturor, putând aduce chiar şi venituri mai mari la buget".

"Nivelul de trai poate spori doar datorită creşterii productivităţii, care face ca un volum tot mai mare de bunuri şi servicii să fie obţinute cu preţul aceluiaşi efort depus. Pledăm deci pentru concentrarea pe acele politici care încurajează crearea de locuri de muncă, investiţiile şi productivitatea, iar noul Cod fiscal trebuie să facă un pas în această direcţie", se precizează în scrisoare.

Cei care îşi asumă documentul apreciază că este momentul oportun, în perioadă de creştere economică, pentru scăderea fiscalităţii şi că această reformă nu poate fi amânată în mod credibil, luând în considerare că experienţa recentă de pe plan intern şi internaţional arată elocvent că, în condiţii de recesiune, politicienii nu au capacitatea de a întreprinde acest gen de măsuri, ci din contră.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COD FISCAL,
SCRISOARE DESCHISĂ,
/actualitate/economisti-oportunitatea-scaderii-poverii-fiscale-prin-codul-fiscal-o-sansa-ce-nu-trebuie-ratata-14619704
14619704
comments powered by Disqus
Povestea celui mai mare proprietar român de malluri şi a celei mai de succes poveşti din imobiliarele româneşti Povestea celui mai mare proprietar român de malluri şi a celei mai de succes poveşti din imobiliarele româneşti

Cea mai de succes poveste din imobiliarele româneşti a început în Iaşi, în urmă cu 20 de ani, odată cu deschiderea primului centru comercial din afara Bucureştiului şi a celui de al doilea mall al ţării.

vezi continuarea
ZF.ro
Tehnologia REVOLUŢIONARĂ care schimbă totul: Oraşele „deştepte” devin realitate şi pentru români Tehnologia REVOLUŢIONARĂ care schimbă totul: Oraşele „deştepte” devin realitate şi pentru români
Dezvăluiri: Ce vor românii de fapt de la un desert. Secretele unuia dintre cei mai cunoscuţi oameni din domeniu
Mediafax
„Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut „Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut
Economiile se prăbuşesc în pandamie, dar cei 4 giganţi din tech au înregistrat un profit de 28 de miliarde de dolari
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Luptătorul K1 Cătălin Moroşanu va deschide lista PNL pentru Consiliul Judeţean Galaţi Luptătorul K1 Cătălin Moroşanu va deschide lista PNL pentru Consiliul Judeţean Galaţi
Tudose, ironic: Prefectul de Brăila a fost la o şedinţă de partid.Nu s-a făcut politică, s-au recitat psalmi
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării
COMENTARIU Valeriu Şuhan Pe bune ? Nu-mi da vestea asta...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.