Ţara care a refuzat proiectul pentru un nou stadion făcut de cel mai mare arhitect al lumii „Arată ca o stridie. Nu mi-a plăcut niciodată ”

Postat la 20 iulie 2015 7286 afişări

Ţara care a refuzat proiectul pentru un nou stadion făcut de cel mai mare arhitect al lumii „Arată ca o stridie. Nu mi-a plăcut niciodată ”

În urma mai multor critici, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunţat încetarea contractului cu arhitecta Zaha Hadid pentru designul stadionului naţional, programat pentru anul 2020, arată un articol publicat de Quartz. „Ne-am decis revenim la planul iniţial şi să o luăm de la zero.” spune Abe într-o scurtă declaraţie de presă.

Motivul invocat este costul prea mare, de 2 miliarde de dolari, dublul estimărilor sale pentru stadionul de 80,000 de locuri. „Am ascultat părerile oamenilor şi atleţilor în ultima lună şi  ne gândim la posibilitatea unei revizuiri” mai adaugă Abe. „Vom minimiza pe cât posibil costurile şi vom ajunge la rezultatul cel mai bun şi realistic.”

Până la acest anunţ, Abe şi comisia ce răspundea de proiect, condusă de Yoshiro Mori şi-au exprimat public suportul pentru arhitectura stadionului, în ciuda valului mare de critici aduse încă de la dezvăluirea sa în 2012.  Totuşi, costurile nu sunt neapărat singurul factor determinant. Într-un interviu televizat, pe 16 Iulie, Mori a recunoscut public părerea sa despre clădire: „Arată ca o stridie. Nu mi-a plăcut niciodată. ”

Complexul neofuturist gândit de Hadid ar fi fost construit în locul vechiului stadion demolat, într-un district cu aer istoric din Tokyo. Înfăţişarea modernă a clădirii ar fi fost într-o notă discordantă cu înfăţişarea locului, motivul pentru care şi-a atras un număr atât de mare de critici. Un grup de arhitecţi s-au gândit să protesteze împotriva construirii acestui stadion şi au strâs un număr de 32 de mii de semnături care susţineau cauza.

Platformele de comunicare socială au reprezentat, de asemenea, un mijloc de răzvrătire împotriva designului construcţiei, asemănându-l cu o cască, un scaun de toaletă sau un aspirator Roomba.

În urma acestor declaraţii, un reprezentat al biroului lui Hadid a declarat că designul nu a fost problema, ci bugetul şi timpul, mai exact materialele de construcţie scumpe şi deadline-ul destul de apropiat pentru amploarea construcţiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tara-care-a-refuzat-proiectul-pentru-un-nou-stadion-facut-de-cel-mai-mare-arhitect-al-lumii-arata-ca-o-stridie-nu-mi-a-placut-niciodata-14615785
14615785
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.