Economia Europei: călduţ, cam rece, rece de-a binelea

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 februarie 2013 20 afişări

În lipsa raportului cu previziunile CE pentru 2013-2014 - aşteptat pentru această săptămână - care să le insufle ceva optimism, europenii au rămas să reflecteze la datele statistice dezamăgitoare din T4 2012 în cuvintele premierului francez Jean-Marc Ayrault - "creşterea economică în Franţa, în Europa şi în lume e mai slabă decât ne-am aşteptat".

Economia Franţei a scăzut cu 0,3% faţă de trimestrul precedent, cea a Olandei cu 0,2%, a Spaniei cu 0,7%, a Germaniei cu 0,6% (deşi faţă de T4 2011 a crescut cu 0,1%), iar cea a zonei euro cu 0,6%, a treia scădere trimestrială consecutiv.

Vicepreşedintele UE, Olli Rehn, a afirmat într-o scrisoare adresată miniştrilor de finanţe din UE că Europa se va întoarce la creştere "doar treptat, în al doilea semestru din 2013, cu un inevitabil decalaj între întărirea activităţii economice şi impactul ei în crearea de locuri de muncă" şi a admis că "dacă situaţia se deteriorează neaşteptat, o ţară poate primi o marjă suplimentară de timp pentru a-şi corecta deficitul fiscal excesiv, dacă dovedeşte că a făcut deja efortul asumat pentru reducerea deficitului structural" (idee interpretată de analiştii Citigroup drept o aluzie la viitoare astfel de concesii pentru Franţa, Olanda şi Spania).

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a atras atenţia, la rândul său, că soluţia problemelor nu stă în intervenţii asupra cursului de schimb al euro, aşa cum ar vrea Franţa, şi că BCE poate recurge la programul excepţional de cumpărare de obligaţiuni ale ţărilor cu probleme numai dacă ţara a apelat deja la Mecanismul de Stabilitate şi dacă a dovedit că aplică strict criteriile de disciplină fiscală. Draghi s-a aflat în Spania, unde a recomandat, bătând şaua ca să priceapă guvernul, "mai multe eforturi" de consolidare fiscală.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/economia-europei-caldut-cam-rece-rece-de-a-binelea-10566424
10566424
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.