Duş rece de la Consiliul Fiscal privind bugetul pe 2020: Estimăm un deficit de 4,6-4,8% din PIB, cu 1% mai mare decât ţinta Ministerului Finanţelor

Autor: Cristina Bellu Postat la 23 ianuarie 2020 26 afişări

Consiliul Fiscal avertizează în opinia privind legea bugetului de stat şi legea bugetului de asigurări sociale pentru anul 2020 că deficitul bugetar va ajunge la 4,6-4,8%, cu cel puţin 1% mai mare decât ţinta Ministerului Finanţelor.

Duş rece de la Consiliul Fiscal privind bugetul pe 2020: Estimăm un deficit de 4,6-4,8% din PIB, cu 1% mai mare decât ţinta Ministerului Finanţelor
Duş rece de la Consiliul Fiscal privind bugetul pe 2020: Estimăm un...

Consiliul Fiscal avertizează în opinia privind legea bugetului de stat şi legea bugetului de asigurări sociale pentru anul 2020 că deficitul bugetar va ajunge la 4,6-4,8%, cu cel puţin 1% mai mare decât ţinta Ministerului Finanţelor.

“Această situaţie foarte complicată reclamă măsuri suplimentare de consolidare”, transmit reprezentanţii Consiliului Fiscal.

Consiliul are în vedere că ţinta de deficit bugetar oficială pentru 2020 este de 3,59% din PIB, în scădere cu 0,84% din PIB faţă de nivelul estimat pentru 2019. Reducerea deficitului se sprijină pe două elemente cu caracter temporar: rambursările în contul taxei auto efectuate în 2019 în cuantum de 2,8 mld. lei, care nu se vor mai face şi în 2020, şi închirierea în 2020 a benzilor de frecvenţă 5G pentru următorii 10 ani de către operatorii de telefonie mobilă, de la care se aşteaptă încasări bugetare de cca 2,5 mld. lei.

Diminuarea deficitului bugetar se mai bazează pe micşorarea ponderii în PIB a cheltuielilor de personal cu 0,17% din PIB, a cheltuielilor din bunuri şi servicii cu 0,21 puncte procentuale şi a cheltuielilor de capital cu 0,45 puncte procentuale.

Consilul Fiscal mai apreciază că rezultatul execuţiei bugetare aferente 2019 va indica foarte probabil un deficit bugetar de 4%, ceea ce crează premise pentru declanşarea procedurii de deficit excesiv.

“Depăşirea considerabilă a pragului de 3% pentru deficitul bugetar, estimată a se fi produs în anul 2019, persistă în anul 2020, precum şi pe termen mediu în condiţiile date. Deşi proiectul de buget pentru anul 2020 are în vedere o reducere a derapajului bugetar, scăderile de impozite operate la scurt timp după adoptarea legii bugetului, precum şi slăbiciuni suplimentare ale execuţiei bugetare pe anul 2019, comparativ cu parametrii aprobaţi prin cea de-a doua rectificare bugetară, conduc la o probabilă adâncire a dezechilibrului bugetar în anul 2020”, spun reprezentanţii Consiliului Fiscal.

În opinia transmisă astăzi, Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri suplimentare privind veniturile şi cheltuielile bugetare pentru a se asigura convergenţa cu ţinta de deficit propusă pentru anul curent.

Astfel, majorarea programată a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 are loc în contextul unui derapaj bugetar de proporţii deja existent, iar impactul acestei măsuri precum şi al celorlalte măsuri cuprinse în noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, implicând o majorare a ponderii cheltuielilor cu asistenţa socială cu încă 1,85 puncte procentuale din PIB faţă de anul curent, şi un nivel al deficitului bugetar în jurul valorii de 6% din PIB.

“Asemenea deficite sunt foarte greu de imaginat ca fiind de acceptat de către pieţe şi indică nevoia de corecţie la timp. În aceste condiţii, o corecţie către niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute în vedere de altfel şi de autorităţi în cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de dificil de realizat. De aceea, nu trebuie să se accepte creşterea deficitelor bugetare, iar consolidarea trebuie să debuteze încă din anul 2020”, spun reprezentanţii Consiliului Fiscal.

În acelaşi timp, Consiliul menţionează că necesitatea consolidării bugetare trebuie considerată şi în corelaţie cu perspectiva modificării rating-ului suveran, care este menţionată explicit drept element cheie în perspectiva evaluărilor viitoare ale agenţiilor de profil.

“În acest context bugetar foarte dificil, iniţiative privind reduceri de taxe şi impozite, precum şi creşteri de cheltuieli nu se justifică, fiind contrare logicii consolidării bugetare. În plus, cu cât corecţia bugetară va începe mai târziu, cu atât amploarea măsurilor corective necesare va fi mai ridicată şi implicit costurile economice şi sociale mai însemnate”.

Urmărește Business Magazin

Avocatul gulerelor albe Avocatul gulerelor albe

Mihai Mareş se numără printre primii avocaţi români care s-au specializat pe criminalitatea gulerelor albe, apărând executivi de top, antreprenori, afaceri dezvoltate în România sau subsidiare ale marilor multinaţionale. Dacă ne uităm la tensiunile din business din ultimii ani, atât de pe plan local, cât şi de la nivel internaţional, constatăm cu uşurinţă că pariul său a fost unul câştigător. Cum a ales acest domeniu şi care au fost paşii prin care a construit casa de avocatură Mareş & Mareş?

vezi continuarea
ZF.ro
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
ProMotor.ro
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor? Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
Descopera.ro
Microsoft a RECUNOSCUT că Windows 10 are o problemă serioasă, dar ne spune cum s-o REZOLVĂM Microsoft a RECUNOSCUT că Windows 10 are o problemă serioasă, dar ne spune cum s-o REZOLVĂM
Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient”
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
Go4it.ro
Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă
Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.