Oraşul viitorului. Ţara din UE care construieşte primul oraş fără maşini. Cu ce se deplasează locuitorii

Postat la 22 ianuarie 2020 547 afişări

Olanda este ţara care are mai multe biciclete decât locuitori şi care deţine cea mai impresionantă reţea de piste de biciclete din lume: se întinde pe nu mai puţin de 35.000 de kilometri, pe tot teritoriul ţării.

Oraşul viitorului. Ţara din UE care construieşte primul oraş fără maşini. Cu ce se deplasează locuitorii

Iar reputaţia cea mai bună în acest sens o are Utrecht. Oraşul aflat la 20 de minute de mers cu trenul de Amsterdam deţine cea mai mare parcare de biciclete din lume şi reduce constant numărul străzilor pe care se poate circula cu maşina, în favoarea bicicletelor.

Iar planurile viitoate ale oraşului includ şi construţia unei zone prin care să nu circule nicio maşină. În cartierul Merwede vor locui 12.000 de rezidenţi, iar cele mai importante facilităţi, înclusiv Gara Centrală, vor fi la distanţe care vor putea fi parcurse pe jos sau cu bicicleta, scrie dutchreview.com.

Merwede a fost iniţial un parc de business, dar acesta va fi transformat în următorii ani într-o zonă verde a oraşului, în care oamenii se pot relaxa, pot munci şi pot locui într-un mediu prietenos şi sănătos. De aceea, maşiniel vor fi interzise în zonă.

Un alt aspect important al noului cartier este acela că va fi o economie circular. Acest lucru înseamnă că va produce cât mai puţine deşeuri posibil şi va folosi cât mai multe resurse regenerabile. În Merwede va avea sediul central şi De Clique, un start-up cicular, care va încerca să refolosească deşeurile din industria ospitalităţii şi din sectoarele de business.

Cartierul va găzdui şi o serie de locuri în care oamenii să-şi poată petrece timpul împreună şi să socializeze. Va exista o zonă pentru skateboarding, multe restaurant şi cafenele şi un spaţiu unde rezidenţii pot face căţărări, scrie incont.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
construire,
deplasare,
locuitori,
masini

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.