După ce Japonia a ridicat starea de urgenţă fără ca ţara să sufere la fel de mult ca celelalte puteri mondiale, probleme premierul Shinzo Abe par să fie abia la început

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 31 mai 2020 187 afişări

După ce Japonia a ridicat starea de urgenţă fără ca ţara să sufere la fel de mult ca celelalte puteri mondiale, probleme premierul Shinzo Abe par să fie abia la început

Japonia a încheiat luni starea de urgenţă, însă problemele prim-ministrul Shinzo Abe abia au început, scrie Bloomberg.

Eforturile întreprinse de Abe pentru a controla numărul de infecţii şi impactul economic au fost ridiculizate, fiind catalogate drept lente şi ineficiente, în timp ce criza generată de coronavirus pare să fi consumat resursele de care va avea nevoie Japonia, a treia cea mai mare economie a planetei, pentru a evita o recesiune masivă.

Dificultăţile întâmpinate de Abe oferă un semnal de alarmă celorlalţi lideri mondiali care, precum premierul japonez, au trecut peste şocul iniţial al pandemiei, urmând să se confrunte cu o scădere istorică a economiei. Analiştii estimează o contracţie de 22% în al doilea trimestru, cel mai mare declin din 1955 încoace.

Chiar dacă Japonia a suferit mult mai puţine infecţii şi decese cauzate de coronavirus prin comparaţie cu alte mari puteri mondiale, prim-ministrul a fost criticat pentru amânarea declarării stării de urgenţă când au fost raportate primele cazuri şi pentru interzicerea mult prea lentă a accesului cetăţenilor chinezi pe teritoriul ţării.

Susţinerea cabinetului condus de Abe a scăzut la 29% în ultimele săptămâni, înregistrând cel mai slab procent din 2012 încoace. Din punct de vedere istoric, orice nivel sub 30% este văzut extrem de periculos pentru guvern. Astfel, rata de dezaprobare a premierului crescut până la 64%, potrivit unui studiu publicat de ziarul japonez Mainichi.

În prezent, Abe nu mai are muniţia fiscală de care se bucura în perioada de stabilitate economică, când rata şomajului din ţară era aproape de 0%. Problemele Japoniei vor continua să apară, în condiţiile în care gospodăriile vor fi nevoite să limiteze cheltuielile esenţiale, iar companiile vor tăia constant din investiţii, producţie şi angajări pentru a se menţine pe linia de plutire.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
premier,
japonia,
stare de urgenta,
incepere,
probleme

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.