După un an de război, sancţiuni şi tensiuni Kremlinul intră la apă: Elita oligarhilor care a mai rămas lângă Vladimir Putin şi care a susţinut războiul până în pânzele albe s-a trezit brusc la realitate şi vrea să abandoneze corabia până nu se scufundă definitiv

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 08 iunie 2023 1340 afişări

După un an de război, sancţiuni şi tensiuni Kremlinul intră la apă: Elita oligarhilor care a mai rămas lângă Vladimir Putin şi care a susţinut războiul până în pânzele albe s-a trezit brusc la realitate şi vrea să abandoneze corabia până nu se scufundă definitiv

În rândul armatei de oligarhi loiali lui Vladimir Putin a început să se strecoare o presimţire submbră: şansele dictatorului de la Kremlin să mai câştige războiul pe care el l-a deschis sunt aproape nule. Chiar şi cei mai optimişti oligarhi cred că în cel mai fericit scenariu, Vladimir Putin va obţine un conflict „îngheţat”, departe oricum de episodul unei victorii totale  în Ucraina, scrie Bloomberg.

Mulţi din cadrul elitei politice şi de afaceri s-au săturat de război şi doresc ca acesta să înceteze, deşi se îndoiesc că Putin va opri luptele. Deşi nimeni nu este dispus să se opună preşedintelui în legătură cu invazia, încrederea absolută în conducerea sa a fost zdruncinată.

În cel mai fericit scenariu, negocierile pentru îngheţarea conflictului vor începe la finalul anului, ceea ce i-ar permite lui Putin să proclame o victorie pirică, păstrând teritorii ucrainene deja aflate sub ocupaţie rusească.

„Există un blocaj în rândul elitei. Le este teamă să nu devină ţapii ispăşitori ai unui război care nu are niciun sens. Este surprinzător cât de repede s-a răspândit acest sentiment sumbru privind deznodământul războiului în rândul oligarhilor”,  adeclarat Kirll Rogov, fost consilier guvernamental care s-a retras în Viena după începerea războiului.

Deznădejdea care continuă să crească va duce în final la un joc de leapşa cu responsabilitatea pentru conflict. Întrebarea care se pune este: Cine va fi învinuit pentru eşecurile din Ucraina?

În condiţiile în care Kremlinul se confruntă cu o contraofensivă ucraineană susţinută de miliarde de dolari în arme din partea SUA şi a Europei, aşteptările oficialilor ruşi sunt scăzute în ceea ce priveşte orice progrese semnificative pe câmpul de luptă, după o iarnă în care forţele Moscovei au făcut puţine progrese şi au suferit pierderi uriaşe.

Chiar şi unii dintre cei mai mari susţinători ai războiului  si-au pierdut speranţa că Rusia mai poate bifa victori semnificative, cu atât mai mult o victorie totală.

Naţionaliştii conduşi de Evgheni Prigozhin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, s-au dezlănţuit împotriva ministrului apărării Serghei Şoigu şi a şefului armatei ruse, Valeri Gerasimov, pentru eşecurile militare, în timp ce fac presiuni pentru o mobilizare la scară largă şi pentru legea marţială pentru a evita o înfrângere potenţial catastrofală.

„Au fost prea multe greşeli mari. Au existat aşteptări cu mult timp în urmă că Rusia va prelua controlul asupra majorităţii Ucrainei, dar aceste aşteptări nu s-au materializat.” a declarat Serghei Markov, un consultant politic cu legături strânse cu Kremlinul.

Putin şi oficialii săi  insistă că Rusia va câştiga, chiar dacă nu mai este foarte clar ce ar constitui o victorie, după ce armata sa nu a reuşit să cucerească Kievul la începutul războiului. Nu există încă niciun semn de contestare a conducerii sale din interiorul cercului său.

În ciuda tuturor aceste aspecte, un final clar al luptelor încă nu se vede la orizont, iar magnaţii ruşi ştiu că s-ar putea confrunta cu ani întregi de izolare pe plan internaţional şi cu o dependenţă tot mai mare de Kremlin.

Aceştia şi familiile lor au fost loviţi de îngheţarea activelor şi de interdicţii de călătorie în cadrul sancţiunilor americane şi europene care au făcut ca economia Rusiei să fie una dintre cele mai sancţionate din lume, distrugând decenii de integrare pe pieţele globale.

„Oamenii lui Putin au încercat să se adapteze la situaţie, dar nimeni nu vede lumina de la capătul tunelului – sunt din ce în ce mai pesimişti privind viitorul. Cea mai mare speranţa a lor este ca Rusia să piardă, însă fără să fie umilită”, a declarat alexandra Pokopenko, fost jurnalist rus şi consilier al băncii centrale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.