Drepturile omului şi programul nuclear din Coreea de Nord, pe agenda întrunirii ONU din luna decembrie

Autor: Andrei Ionascu Postat la 02 decembrie 2017 53 afişări

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni la 15 decembrie pentru a discuta despre respectarea drepturilor omului şi programele nucleare şi cu rachete balistice din Coreea de Nord, o întâlnire anuală pe care China a încercat să o împiedice în ultimii trei ani, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Întâlnirea are sprijinul a nouă state membre - Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Senegal, Suedia, Ucraina şi Uruguay.

Ambasadorul Japoniei la ONU, Koro Bessho, cel care prezidează Consiliul de Securitate în luna decembrie, a precizat că întrunirea privind respectarea drepturilor omului în Coreea de Nord ar putea fi devansată pentru 11 decembrie.

China a încercat fără succes să oprească trei întâlniri anterioare privind drepturile omului din Coreea de Nord, prin convocarea unui vot procedural. Minimum nouă voturi sunt necesare pentru a câştiga un astfel de demers, iar China, Rusia, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa nu îşi pot exercita dreptul de veto.

În 2016, Statele Unite l-au pus pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un pe lista neagră, pentru abuzuri privind drepturile omului.

Femeile din Coreea de Nord nu au acces la educaţie corespunzătoare şi la oportunităţi de angajare, fiind adesea victimele violenţei domestice şi agresiunii sexuale la locul de muncă, potrivit unui raport prezentat recent de către un comitet din cadrul ONU.

La 14 noiembrie, Coreea de Nord a transmis Organizaţiei Naţiunilor Unite că lucrează pentru susţinerea drepturilor femeilor şi a egalităţii de gen, însă sancţiunile impuse de către marile puteri asupra programelor sale nucleare şi cu rachete balistice au avut un impact asupra grupurilor vulnerabile, precum mamele şi copiii.

Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.

Imediat după testul balistic, Statele Unite şi Japonia au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, iar administraţiile din întreaga lume au cerut intensificarea presiunii asupra Phenianului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
COREEA DE NORD,
CONSILIUL DE SECURITATE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.