Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: România sărăceşte antreprenorial pe zi ce trece. Motivaţia de a lucra în mediul privat e strivită de stat prin exemple de incompetenţi, care câştigă enorm pentru nimic

Autor: Dragoş Dragoteanu Postat la 18 aprilie 2022 116 afişări

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: România sărăceşte antreprenorial pe zi ce trece. Motivaţia de a lucra în mediul privat e strivită de stat prin exemple de incompetenţi, care câştigă enorm pentru nimic

De ce sa ai propria afacere sau sa lucrezi in mediu privat daca statul te poate face ''erou'' bugetar, pe bani multi si siguri, chiar daca esti incompetent sau prost facut gramada? Cati dintre voi castigati net peste 3.000 euro/luna? Cati dintre voi au ajuns la New York? Recent, niste neica-nimeni care lucreaza pentru statul roman au fost la... New York - pe banii nostri!, ca sa ne reprezinte tara la o expozitie internationala de turism. ''Standul'' a fost reprezentat de cateva fotografii realizate pe coli A4 prinse in niste cleme, pe o panza....neagra. Priviti mai jos ''standul'' cu care se mandreste Consulatul Roman din New York.

Unde esti tu, Tepes Voda, ca sigur generalul/premierul Ciuca nu-i va da afara pe acesti ''distinsi'' functionari publici? Ma intreb ce-or fi simtind cei care lucreaza in turism, vazand cum se promoveaza domeniul lor in SUA. Prevad o ''invazie'' de americani, urmare a acestei prezente. Romanii care vor sa obtina viza de SUA asteapta luni bune sa fie primiti la interviu. Doar suntem parteneri ''strategici''...

''Am renuntat. Nu imi mai trebuie afaceri. Nu ma (mai) intereseaza sa creez locuri de munca. Nu ma intereseaza sa ma extind. Vreau numai sa supravietuiesc si sa fiu lasat in pace.'' Astfel de replici aud din ce in ce mai des la oamenii de afaceri, care au obosit sau s-au saturat sa faca ... afaceri. Oare de ce am ajuns aici si spiritul antreprenorial se stinge pe an ce trece?

La un momend dat, intrebarea pe care orice proprietar de firma si-o pune este: cat mai sunt capabil/mai pot sa duc o afacere pe picioarele mele? Mai are rost sa ma dau peste cap, ca sa ce?... Sa ma lupt cu primitivismul/ineficienta autoritatilor din administratia publica? Sa-mi consum energia si neuronii pentru drepturile mele legitime, daca vreau sa fac ceva mai mult? Cu ce ma ajuta statul, ca sa-i ''donez'' mai multe taxe si impozite aiurea? Cand vad bataia de joc a statului, pentru ce sa ma ''omor''?...

Cunoasteti expresia:''eu centrez, eu dau cu capul''? Daca da, atentie la neatentie!, s-ar putea sa nu mai puteti nici sa centrati si, mai ales, nici sa mai sa dati cu capul.... In Romania, in opinia mea, pionieratul in jungla mediului privat s-a cam terminat. Este tentant si ispititor sa ai o afacere, dar, nu mai este atat de usor si sanatos, la propriu! Uite ca, aproape zilnic, statul iti demonstreaza prin exemple vii ca poti sa fii de o incompetenta crasa si sa vezi New York-ul bine merci, nefacand nimic. De ce sa te zbati zilnic si sa ai nopti nedormite, cand poti sa fi unul dintre acei multi bugetari fericiti si saraci cu duhul, dar minunat remunerati.

Cele mai profitabile afaceri s-au facut la inceputul democratiei. Cele mai puternice business-uri de familie isi au originea dupa Revolutia din 1989. Fostii securisti sau fii lor (scoliti atunci in strainatate) stiau cum merge treaba in mediul privat international si nu le-a luat mult timp sa importe sau sa implementeze local modelele de succes. Alta categorie norocoasa a fost aceea a ''decreteilor'' (aici ma incadrez si eu), tineri studenti in perioada respectiva, care au reusit in domenii ''virgine'' si au urmat drumuri nebatatorite la vremea aceea.

Toti acesti intreprinzatori privati au avut parte de o perioada fructoasa de afaceri, care nu se va repeta prea curand. Intre timp, aceiasi corifei, au trecut bine de prima tinerete. Unii sau retras din activitate, altii au vandut business-uri, doar cativa au creat o companie care functioneaza acum si profitabil. Cei care au ramas ''jucatori'' si-au pus suficienti bani deoparte si nu mai au motivatie/nu se mai agita sa demonstreze nimic. Incet – incet, companiile straine au pus stapanire pe economia Romaniei in cele mai multe domenii.

Vremurile ne-au demonstrat ca orice este posibil. Cei mai multi privati, cu afaceri consolidate, au prins si dictatura comunista. ''Lupii tineri'' - nascuti dupa 1990 - au trait in democratie. Majoritatea celor impicati in mediul privat a prins pandemia si acum un razboi la granita. Cine stie ce mai urmeaza. Pentru toate acestea a existat adrenalina si motivatie suficienta. Acum, dupa parerea mea, ambele s-au diluat.

Romania saraceste antreprenorial pe zi ce trece. Personal consider ca, statul este de vina pentru reculul mediului privat autohton. Atunci cand vezi atata birocratie, cand vezi ca aproape orice afacere devine din ce in ce mai greu de administrat, chiar nu-ti mai vine sa o faci sau sa o manageriezi de dragul de a o avea. Asumarea unei firme este o decizie individuala, dar statul ne face dovada ca o multime de bugetari o duc bine-mersi, fara stres, fara griji.

In aceste conditii, ce rost mai are sa lucrezi in mediu privat, daca ai sansa sa te capatuiesti ca bugetar? Adrenalina in mediul privat romanesc este pe cale sa devina o raritate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.