Dragoş Damian, CEO Terapia: Dacă credeţi că sunteţi plătit prost înjuraţi-vă angajatorul care plăteşte toate taxele la stat doar după ce vă uitaţi în tabelul de mai jos. 35% din contribuţiile voastre merg la pensii şi sănătate, unde banii sunt făcuţi praf

Autor: Dragos Damian Postat la 05 august 2021 128 afişări

Revin cu tabelul de saptamana trecuta, doar ca in acest caz calculul este invers: arata brutul si costurile totale din 9 tari unde un angajat primeste un salar net de 584 Euro, pentru care brutul este echivalentul in Romania a 1000 Euro.

Am facut si acest calcul pentru ca au fost comentarii ca in multe tari angajatul nu primeste un brut de 1000 Euro.

Nici nu e cazul, pentru ca la un net de 584 Euro toate celelalte tari platesc un brut mai mic – mult mai mic - din cauza fiscalitatii reduse. Mai mult, din punct de vedere al costurilor totale, Romania se afla pe locul 2, la egalitate cu Ungaria si dupa Cehia.

Altfel spus, toate tarile din analiza, comparabile ca si deficit de forta de munca si incercari ale guvernantilor de a gasi o solutie la aceasta problema, au deja o fiscalitate a muncii mai putin impovaratoare fata de Romania. Chiar si Cehia, cea mai scumpa tara est europeana, se pregateste de reforma fiscala in domeniul muncii.

Si repet afirmatia din titlu, 35% din brutul vostru merge in sistemul de pensii si in sistemul de sanatate – aveti impresia ca avem un sistem de pensii sau unul de sanatate mai prost ca in celelalte tari din exemplu, unde se contribuie mai putin ? Va asigur, va inselati.

La un calcul simplu, propunerea de “taxe zero” (de fapt e “zero taxe si contributii” – dar cine sta sa mai explice?) pentru salariul minim brut pe economie sau  pana la pragul salariului minim indiferent de salariul brut real duce la un deficit anual de circa 12 miliarde de lei, echivalentul a 1,2% din PIB-ul 2020, in cazul in care este aplicat doar la salariul minim, circa 1 milion angajati, sau de 60 de miliarde lei, echivalentul ca 6% din PIB, daca este la aplicat la toti salariatii, circa 5 milioane.

In orice caz, orice facilitati care vor fi puse in practica doar in anumite sectoare economice vor fi echivalentul salarial al “pensiilor speciale”, vor genera discriminare, lipsa unei competitii reale intre sectoarele economice (in absenta unei strategii economice) si cresterea indatorarii, pentru ca deficitele create nu vor avea de unde fi acoperite. Dar ba nu, vor putea fi acoperite, pentru ca incepand cu 2022 se vor lua in vizor impozitul pe consm, pe venit, pe profit, pe proprietati, etc.

Problema Romaniei nu este supra-impozitarea saraciei ci supra-impozitarea celor corecti, pentru ca guvernantii sunt incapabili sa curme munca la negru si evaziunea fiscala.

Si un ultim comentariu: exista in continuare companii care fac afaceri de zeci si sute de milioane de lei in Romania platesc ZERO taxe si contributii in Romania. Felicitari!

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plati,
angajator,
bani,
ceo,
contributii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.