Draghi: Riscul deflaţiei în zona euro nu poate fi exclus. BCE trebuie să acţioneze

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 02 ianuarie 2015 376 afişări

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că nu poate exclude riscul deflaţiei în zona euro, indicând o probabilitate crescută ca instituţia să suplimenteze la începutul acestui an măsurile monetare de stimulare a economiei regiunii.

"Riscul ca BCE să nu îşi îndeplinească mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor este mai mare faţă de acum şase luni. Pregătim tehnic modificarea mărimii, vitezei şi compoziţiei măsurilor, la începutul lui 2015, dacă va fi necesar, pentru a reacţiona la o lungă perioadă de inflaţie scăzută. Există unanimitate în această privinţă la nivelul consiliului guvernatorilor", a afirmat Draghi într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, relatează Bloomberg.

Membrii consiliului sunt de acord în principiu, dar discuţiile legate de necesitatea unor noi măsuri de stimulare în acest moment au redeschis divergenţele în interiorul consiliul guvernatorilor format acum din 25 de membri, după adoptarea euro de către Lituania, la 1 ianuarie.

Cu inflaţia care ar putea deveni negativă în acest an, unii membri au avertizat că există pericolul intrării pe o spirală a deflaţiei, în timp ce alţii vor să lase ca măsurile deja convenite să îşi facă efectul.

Draghi a spus în privinţa deflaţiei că riscul nu poate fi exclus dar că este limitat, iar BCE trebuie să acţioneze împotriva acestui risc.

Şeful BCE a adăugat că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale se află printre intrumentele care ar putea fi utilizate de instituţie pentru a-şi îndeplini mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor, dar finanţarea statelor, interzisă de Tratatul UE, trebuie evitată.

Tipărirea de bani pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, operaţiune cunoscută sub numele de relaxare cantitativă, este văzută ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispoziţia BCE pentru revigorarea inflaţiei, în condiţiile în care dobânda de politică monetară este de numai 0,05%, iar neîncrederea privind efectul măsurilor deja adoptate de instituţie este în creştere.

Inflaţia din zona euro este de numai 0,3%, cu mult sub ţinta BCE de aproape 2%, provocând temeri că aşteptările de preţuri mici ar putea afecta salariile şi investiţiile, respectiv perspectivele de creştere economică.

În pofida tuturor problemelor, Draghi exclude posibilitatea destrămării zonei euro.

Randamentele obligaţiunilor Italiei şi Spaniei pe termen de 10 ani au coborât la niveluri record în urma interviului lui Draghi, în timp ce euro s-a depreciat la 1,2035 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins după iunie 2010, fiind tranzacţionat ulterior în scădere cu 0,5%, la 1,2045 dolari pe unitate.

Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE va avea loc pe 22 ianuarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
DEFLAŢIE,
/actualitate/draghi-riscul-deflatiei-in-zona-euro-nu-poate-fi-exclus-bce-trebuie-sa-actioneze-13745401
13745401
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.