Dr. Jekyll si Mr. Hyde: una sustii in Guvern, alta votezi in Senat

Postat la 27 noiembrie 2010 22 afişări

Stupefactia cu care multi comentatori au intampinat votul din Senat al propunerii PDL de reducere a cotei unice de impozitare la 10%, atata vreme cat printre initiatori erau aceiasi oameni (intre care doi ministri, Ariton si Igas) care in teorie sustin primii programul si bugetul Guvernului, si-a gasit un ecou foarte diplomatic la FMI si la Consiliul Fiscal.

Ambele institutii au atras atentia ca reducerea cotei unice e propusa fara nici un studiu de impact, pur si simplu din impuls - vizibil, de altfel, dupa multiplele semne de exclamare din "nota de fundamentare" redactata de senatorul Iulian Urban, ingrijorat ca ramanem singurii cu cota de 16% intre Bulgaria si Ungaria, ambele cu 10%. Impactul l-au estimat insa Finantele, care sustin ca pierderile de venituri la buget pot ajunge la 1% din PIB, ceea ce ar face ca Romania sa incalce tinta de deficit convenita cu FMI. "O eventuala nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscala asumate ar fi sanctionata de pietele financiare internationale, mai ales avand in vedere contextul european", conchide Consiliul Fiscal.

Explicatia situatiei, pentru cei stupefiati, a dat-o premierul Boc, care a sugerat ca Senatul, nefiind camera decizionala, a devenit un soi de laborator de experimente politice populiste, unde parlamentarii pot propune orice, in timp ce raspunderea sa le cenzureze ii revine Camerei Deputatilor, astfel incat toata lumea poate sta linistita, pentru ca bugetul pentru 2011 tot pe cota de 16% va fi construit. Concluzia nelinistitoare a acestui episod e insa ca, din moment ce campania electorala a inceput deja la Senat, nimic nu garanteaza ca nu vor urma si alte initiative de acest gen, intr-un dispret total nu numai fata de Guvern, ci si fata de riscul extern pentru Romania, concept probabil de neinteles pentru o parte a parlamentarilor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/dr-jekyll-si-mr-hyde-una-sustii-in-guvern-alta-votezi-in-senat-7754134
7754134
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.