DOSARUL BICA - Fostul vicepreşedinte al ANRP: Cocoş mi-a promis că voi fi menţinut în funcţie dacă îl sprijin necondiţionat la ANRP

Autor: Otilia Ciocan, Livia Ispas Postat la 05 decembrie 2014 54 afişări

Fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a promis că va fi menţinut în funcţie dacă îl sprijină necondiţionat în soluţionarea unor dosare privind despăgubiri pentru terenuri, precizând l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

În declaraţia pe care a dat-o în 2 noiembrie, când fostul şef al DIICOT Alina Bica a fost reţinută, Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că în 2009 la cunoscut pe Alin Cocoş, iar prin intermediul acestuia şi pe tatăl său, Dorin Cocoş, care i-a promis că va fi menţinut în funcţia de vicepreşedinte ANRP, pe care o ocupa din decembrie 2009, cu condiţia să îl sprijine necondiţionat.

"Pe parcursul relaţiei cu Dorin Cocoş, prin prisma influenţei politice pe care acesta o deţinea la nivelul PDL, partid afla la guvernământ în perioada respectivă, mi-a promis că voi fi menţinut în funcţie, dar în situaţia în care va avea nevoie de sprijinul meu în legătură cu activitatea de la ANRP, să i-l ofer necondiţionat. Am acceptat această propunere întrucât nu eram membru de partid, iar relaţiile cu preşedintele Nicoleta Crinuţa Dumitrean au fost tensionate de la început, eu nefiind de acord cu practicile acesteia în cadrul instituţiei, cum ar fi nerespectarea ierarhiei instituţionale, încercând în permanenţă să ia legătura cu oamenii din subordinea mea, fără a mă informa de aceste lucruri, diferite solicitări abuzive către aceştia, de care nu aveam cunoştinţă", a spus Sergiu Diacomatu când a fost audiat de procurori, declaraţie citată în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostului preşedinte al ANPR Crinuţa Dumitrean, document obţinut de MEDIAFAX.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor că Dumitrean era sprijinită de Ioan Oltan (PDL), care la aproape fiecare şedinţă de birou politic cerea să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.

Fostul vicepreşedinte al ANRP a mai arătat în declaraţia sa că Dorin Cocoş i-a cerut în 2010 să asigure soluţionarea favorabilă a dosarului în care Gheorghe Stelian a solicitat despăgubiri pentru terenul de 13 hectare, supraevaluat cu 61 milioane de euro.

"Cu Dorin Cocoş nu am discutat niciodată telefonic, dar au fost situaţii în care eram sunat de către Alin Cocoş şi invitat la sediul Eurohotel din Bd. Mareşal Averescu, unde se afla şi Dorin Cocoş. La una dintre aceste întâlniri, spre sfârşitul anului 2010, nu îmi amintesc exact data, Dorin Cocoş mi-a dat pe un bileţel numărul unui dosar aflat la ANRP şi mi-a cerut sprijinul pentru soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a acestui dosar. Îmi aduc aminte că după ce am primit numărul acestui dosar, am mers la birou şi l-am verificat, ocazie cu care am constatat că solicitantul despăgubirilor din acest dosar era Gheorghe Stelian. În momentul în care am primit bileţelul de la Dorin Cocoş nu mai era nimeni de faţă", a precizat Diacomatu la audieri.

Acesta a mai spus că de dosarul lui Gheorghe Stelian s-a interesat şi Crinuţa Dumitrean, iar aceasta "acţiona concertat" cu Alina Bica, atunci membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

"În situaţia în care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era susţinută de cealaltă, creând atmosferă, iar ceilalţi membri votau conform opiniei induse de acestea. Cu privire la dosarul 2271A/FFCC, ştiu că acesta a fost introdus în comisia din 26.02.2011. Raportul de evaluare a fost introdus pe masa şedinţei, dar întrucât valoarea foarte mare, de aproximativ 380 de milioane de lei, a ridicat suspiciuni membrilor CCSD, s-a hotărât convocarea evaluatorului", a arătat Diacomatu în declaraţia sa.

În dosarul despăgubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestaţi fostul procuror şef al DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila, precum şi Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Camera Deputaţilor a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a deputatului UDMR Marko Attila. Acesta a fost citat joi la DNA, însă nu s-a prezentat întrucât este plecat din ţară. Avocatul lui Marko Attila a declarat că deputatul este în capitala Ungariei, precizând că nu poate să spună când se va întoarce în România.

Marko Attila a fost condamnat, în 26 noiembrie, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar, în care a fost acuzat de abuz în serviciu privind restituirea unor imobile, decizia fiind definitivă. Prin decizia instanţei nu a fost dispusă şi interdicţia de a părăsi ţara în cazul deputatului UDMR.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut aviz şi pentru arestarea preventivă a deputatului Cătălin Teodorescu, însă solicitarea nu a întrunit numărul de voturi pentru aprobare. Teodorescu a fost pus, miercuri, sub control judiciar de către procurorii DNA şi are interdicţie de a părăsi ţara.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Anchetatorii susţin că, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

Procurorii susţin că activitatea Comisiei Centrale de Despăgubiri din care au făcut parte cele nouă persoane a fost "abuzivă, infracţională", întrucât prin intermediari s-a intervenit la aceştia pentru ca dosarul de despăgubire al lui Gheorghe Stelian să fie soluţionat favorabil acestuia, iar în acelaşi scop, evaluatorul ar fi primit până la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.

Totodată, în documente ale anchetatorilor se arată că omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP" în vederea soluţionării dosarului lui Gheorghe Stelian.

În aceleaşi documente se mai arată că Gheorghe Stelian ar fi împărţit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe. Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din Bucureşti, pentru a construi locuinţe. Totodată, Udrea a mai cumpărat un teren pe malul lacului Griviţa, tot pentru un proiect imobiliar, după ce a făcut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavând succes, Udrea a vândut terenul şi creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DIACOMATU,
ANRP,
dorin cocos,
bica

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/dosarul-bica-fostul-vicepresedinte-al-anrp-cocos-mi-a-promis-ca-voi-fi-mentinut-in-functie-daca-il-sprijin-neconditionat-la-anrp-13704196
13704196
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Pandemia aduce schimbări gigant. Era mall-urilor a apus? Pandemia aduce schimbări gigant. Era mall-urilor a apus?
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.