DOCUMENT. Efectele secundare ale vaccinului anti-COVID. Mărturiile oamenilor care şi-au făcut deja vaccinul

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 09 decembrie 2020 2266 afişări

DOCUMENT. Efectele secundare ale vaccinului anti-COVID. Mărturiile oamenilor care şi-au făcut deja vaccinul

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech este sigur şi eficient, potrivit Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA).

Într-un raport publicat marţi, FDA a oferit undă verde primelor inoculări pentru combaterea infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul ţării, însă cetăţenii se pot confrunta cu o serie de efecte secundare, transmite CNBC.

Un participant pentru testele clinice efectuate de Pfizer/BioNTech s-a trezit cu o stare de frig la scurt timp după administrarea celei de-a doua doze: „Simţeam dureri şi în momentele în care stăteam întins în pat”, a declarat pentru publicaţia americană.

Alţi voluntari au avut dureri de cap şi stări de oboseală.

FDA a anunţat că, în timp ce efectele secundare sunt cât se poate de comune, nu există „riscuri ce ar împiedica autorizarea de urgenţă a vaccinului”.

Pfizer şi Moderna, un alt gigant farmaceutic din Statele Unite, au declarat că vaccinurile pe care le-au creat pot provoca efecte secundare, similare simptomelor de COVID-19, cum ar fi durerile musculare, frisoanele şi durerile de cap.

„Am simţit aproape instant o amorţeală în mână după a doua inoculare, şi odată ajuns acasă, am început să am ameţeli. Am experimentat o formă uşoară de febră şi frisoane. A fost o seară grea”, spune Yasir Batalvi, un american de 24 de ani care s-a oferit voluntar pentru testele realizate de Moderna.

Ulterior, Batalvi le-a telefonat doctorilor din cadrul companiei, care l-au asigurat că simptomele sunt normale şi nu există niciun motiv de îngrijorare, acesta revenindu-şi complet la o zi după vaccinare.

De asemenea, Moderna a redus cantitatea din a doua zonă întrucât numărul oamenilor cu simptome severe a continuat să crească.

Chiar dacă voluntarii au raportat efecte similare simptomelor de COVID-19, este imposibil să fi fost infectaţi cu coronavirus în urma inoculării deoarece vaccinurile mRNA al companiilor Pfizer şi Moderna nu folosesc o variantă „vie” a virusului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.