DNA cere încuviinţarea Parlamentului pentru reţinerea şi arestarea lui Dan Şova

Autor: Mona Hera Postat la 13 martie 2015 60 afişări

Procurorul şef al DNA a trimis procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Procurorii au date şi indicii că Şova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi, pentru a ascunde corespondenţa purtată prin e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice

Potrivit unui comunicat de presă al procurorilor anticorupţie, din actele de urmărire penală a rezultat că în perioada 2007-2009, Dan Şova a semnat mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate între Complexul Energetic Rovinari (CER) şi Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte şi SCA "Şova şi Asociaţii" pe de altă parte.

De asemenea, procurorii au ajuns la concluzia că, în calitate de "avocat coordonator" - menţiune trecută expres în toate aceste contracte -, a participat la mai multe discuţii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER şi CET şi la alte instituţii, contribuind efectiv la încheierea acestor contracte şi acte adiţionale. În plus, el a oferit şi consultanţă juridică, în baza acestor contracte şi acte adiţionale.

"La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un număr de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", neştampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Şova Dan-Coman şi de alte două persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziţii şi audieri", susţin procurorii DNA.

În legătură cu aceste documente, procurorii au suspiciuni că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al lui Şova, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

"Concret, în urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova Dan-Coman, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general", mai arată procurorii.

Conform DNA, "plăsmuirea" conţinuturilor celor 11 procese-verbale de către senatorul PSD este, în sine, o activitate infracţională prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate.

"În cursul anului 2010, din dispoziţia suspectului Şova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexe energetice", conform procurorilor anticorupţie.

Procurorii au ataşat, la cererea de încuviinţare a arestului lui Şova, referatul întocmit de DNA, dar şi şase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Dan Laurenţiu Ciurel, director de Investiţii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, şi fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz în serviciu.

Dan Şova este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

În prezent, Dan Şova este membru al Partidului Social Democrat, după ce, în ianuarie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis revocarea unei decizii anterioare privind excluderea lui Dan Şova din partid.

Dan Şova fusese exclus din partid împreună cu senatorul Mircea Geoană şi primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie, în noiembrie 2014, după ce acesta, împreună cu senatorul Ilie Sârbu au devenit suspecţi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ŞOVA,
REŢINERE,

Citeşte pe prosport.ro

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/dna-cere-incuviintarea-parlamentului-pentru-retinerea-si-arestarea-lui-dan-sova-13979487
13979487
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.