Astronomii au descoperit nouă galaxii pitice în vecinătatea Căii Lactee - FOTO

Autor: Florin Badescu Postat la 12 martie 2015 81 afişări

Astronomii britanici au descoperit de curând nouă galaxii pitice noi, care se află în vecinătatea Căii Lactee.

Calea Lactee are câţiva "vecini" noi: nouă galaxii pitice, situate în apropiere de Micul Nor al lui Magellan şi Marele Nor al lui Magellan, , informează 20minutes.fr.

Descoperirea, care a fost realizată de astronomii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a fost prezentată pe larg într-un articol publicat marţi în The Astrophysical Journal.

Galaxiile pitice pot să conţină doar câteva mii de stele, pentru cele mai mici dintre aceste formaţiuni cereşti, în contextul în care galaxiile precum Calea Lactee conţin de obicei câteva sute de miliarde de stele. Cele nouă galaxii pitice descoperite recent sunt de aproximativ un milion de ori mai mici decât Calea Lactee şi de un miliard de ori mai puţin luminoase.

De asemenea, ele ar putea fi "înghiţite" de galaxia noastră. Cea mai mică dintre ele orbitează în jurul Căii Lactee la o distanţă de doar 97.000 de ani-lumină şi este pe cale să fie destrămată, din cauza forţei de atracţie pe care o exercită galaxia noastră. Celelalte sunt mai îndepărtate, dar destinul lor pare pecetluit: mai devreme sau mai târziu şi ele vor fi "devorate" de Calea Lactee.

"Descoperirea unui număr atât de mare de «sateliţi» într-o zonă atât de mică a cerului este complet neaşteptată. Nu ne venea să credem!", au declarat autorii studiului. Satisfacţia savanţilor britanici este într-adevăr pe deplin justificată, deoarece nicio galaxie pitică nu a fost descoperită în ultimii 10 ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GALAXII,
CALEA LACTEE,
/actualitate/astronomii-au-descoperit-noua-galaxii-pitice-in-vecinatatea-caii-lactee-foto-13976593
13976593
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.