Distribuitorul de bunuri de larg consum Licurici Impex din Oneşti, la un pas de 100 mil. euro cifră de afaceri în 2022

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 05 februarie 2023 266 afişări

Licurici Impex, distribuitor de bunuri de larg consum din municipiul Oneşti (judeţul Bacău), a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 488 mil. lei (99 mil. euro), în creştere cu aproximativ 9% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie şi a celor de la Ministerul Finanţelor.

Distribuitorul de bunuri de larg consum Licurici Impex din Oneşti, la un pas de 100 mil. euro cifră de afaceri în 2022

Licurici Impex, distribuitor de bunuri de larg consum din municipiul Oneşti (judeţul Bacău), a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 488 mil. lei (99 mil. euro), în creştere cu aproximativ 9% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie şi a celor de la Ministerul Finanţelor. În 2021, Licurici Impex a realizat afaceri totale 448,1 mil. lei (aproximativ 91 mil. euro), potrivit datelor publice existente.

„2022 a fost un an relativ normal după toate măsurile luate în timpul pandemiei de Covid-19. A fost un an în care lucrurile au revenit la starea de normalitate, vânzările au început să crească, apropiindu-se de cele ale anului 2019. Chiar şi aşa, au fost însă suficiente provocări inedite, precum razboiul din Ucraina care a adus cu sine, pe lângă creşterea preţurilor la produsele de bază, şi o creştere a contrabandei cu ţigări“.

„De asemenea, inflaţia galopantă din Q3-Q4 a erodat semnificativ puterea de cumpărare, precum şi componenta coşului zilnic de cumpăraturi a clienţilor din retail“, a declarat pentru ZF Transilvania Marius Dan, adminis­tratorul companiei Licurici Impex.

Compania a fost înfiinţată în anul 1993 de soţii Liliana şi Marius Dan, devenind unul dintre cele mai mari businessuri antreprenoriale din domeniul distribuţiei.

Compania se ocupă cu distibuţia de ţigări, băuturi spirtoase, de răcoritoare, apă plată şi carbogazoasă, produse alimentare şi cu transportul de marfă.

„Anul trecut, caracteristica generală a pieţei a contracţia. Volumele vândute au scăzut, dar valoarea a crescut datorită inflaţiei de două cifre. Am atins obiectivele propuse la începutul anului, dar eforturile au fost mult mai mari decât ne-am aşteptat. Ne aşteptăm ca această contracţie să continue şi în 2023, urmând o stabilizare a preţurilor în Q2. Volumele nu vor mai atinge cotele din 2019 prea curând, din cauza modificării structurii comerţului - creşterea modern trade vs scăderea traditional trade“, a mai spus Marius Dan.

Distribuitorul de bunuri de larg consum a ajuns în prezent la aproximativ 195 de angajaţi şi intenţionează să mai angajeze în prima parte a acestui an 15 oameni în echipele de vânzări. Anul trecut compania a înlocuit flota diviziei de vânzări ţigarete şi parţial flota diviziei băuturi. Pentru 2023 Licurici Impex a bugetat investiţii de aproximativ 1 milion de euro pentru construirea unui depozit propriu în municipiul Bacău.

„Lipsa CIP-urilor a provocat întârzieri în livrarea autovehiculelor destinate înlocuirii parcului nostru auto uzat. Preţurile autovehiculelor au sărit în aer şi din această perspectivă am achiziţionat mai scump, dar am şi valorificat la preţuri neaşteptate pe piaţa second hand, autovehiculele uzate“, a mai spus administratorul companiei Licurici Impex. Distribuitorul Licurici Impex are deschise şapte filiale în principalele oraşe din Moldova, însă a dezvoltat o nouă latură a afacerii, şi anume transporturile internaţionale, conform datelor de pe site-ul companiei.

Acţionarii Licurici Impex sunt Marius Dan, fondatorul companiei, şi copiii acestuia, Raluca Popa (fosta Dan), Răzvan Dan, Andrei Robert Dan şi Richard Christian Dan. Piaţa de distribuţie FMCG trece de 10 miliarde de lei anual. Pe partea de distribuţie, cei mai mari jucători din piaţă sunt Havi Logistics, Transilvania General Import-Export, Amigo & Intercost, Drim Daniel Distribuţie FMCG şi Licurici Impex, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

laurenţiu.cotu@zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.