Dezvăluiri: Un document descoperit de The Guardian justifică lansarea noii Super Ligi şi mişcările separatiste ale marilor cluburi europene, care au pierdut peste 5 mld. euro din cauza pandemiei

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 20 aprilie 2021 34 afişări

Dezvăluiri: Un document descoperit de The Guardian justifică lansarea noii Super Ligi şi mişcările separatiste ale marilor cluburi europene, care au pierdut peste 5 mld. euro din cauza pandemiei

Publicaţia britanică The Guardian a descoperit un document ascuns într-un cod din cadrul site-ului oficial al Super Ligii Europene, prin care se justifică mişcările separatiste ale celor 12 cluburi.

Aparent, mişcarea va oferi un „mediu sustenabil şi competitiv pentru întreaga piramidă fotbalistică”, oferind „plăţi de solidaritate” de peste trei ori mai mari cluburilor mici. De asemenea, documentele dezvăluie că echipele iau în calcul o serie nouă de idei, incluzând aici „implementarea unor reguli bazate pe noile tehnologii”, nesusţinute până acum de autorităţi. În acest sens, textele descoperite de The Guardian nu au intrat în detalii.

Documentul pare să subestimeze considerabil valurile de critici pe care le va genera mişcarea: „Unanimitatea de opinii reprezintă un caz rar când sunt implicate o serie de schimbări fundamentale. Deschidem această dezbatere conform căreia sportul este despre pasiune şi diferenţele de opinie sunt esenţiale în viaţa fanilor. Însă în final, suntem convinşi că, din momentul în care fanii se vor reîntoarce în stadioane şi se vor juca primele meciuri din Super Ligă, aceştia se vor putea bucura de cea mai mare competiţie de fotbal care a existat vreodată.”

Faptul că documentul a fost descoperit atât de uşor de către o persoană cu o experienţă extrem de mică în codificare şi programare va fi cu adevărat stânjenitor pentru Super Liga Europeană, scrie publicaţia cu sediul în Londra. În fond, mesajului este că echipele nu au avut de ales, date fiind costurile pe care le-a provocat pandemia – peste 5 miliarde de euro pentru cluburile de nivel înalt.

„Valoarea drepturilor live stagnează sau scade pe măsură ce unele dintre competiţiile noastre nu reuşesc să satisfacă nevoile fanilor, iar noile generaţii caută un nivel de entertainment care nu exista în urmă cu 10 ani (...) Slăbiciunile fundaţiei fotbalului erau cunoscute de ani buni”, reiese din document.

Cele 12 echipe se bazează pe „patru principii orientative”:

  • Să depăşească aşteptările fanilor: „Ţelul nostru este să le oferim fanilor cel mai bun fotbal în timp ce le asigurăm şansa anumitor cluburi mici de a se califica, păstrându-ne devotamentul cu privire la meritocraţie”
  • Solidaritate şi sustenabilitate: „Plăţile de solidaritate din Super Ligă vor creşte automat cu veniturile generale ale ligii şi vor fi de peste trei ori mai mari decât plăţile actualei competiţii (UEFA Champions League – n.r.)”
  • Devotament pentru ligile domestice: „Noua Super Ligă a fost dezvoltată în jurul principiului de menţinere a puterii din cadrul ligilor locale. Vom continua să concurăm în campionatele naţionale”
  • Putere de schimbare: „Structura de guvernare a Super Ligii este dezvoltată pentru a permite adoptarea rapidă şi încorporarea unui nou set de idei. Indiferent că vorbim despre schimbări în formatele de distribuire a meciurilor live sau dezvoltarea jucătorilor, nu ne vom mai baza pe organismele externe pentru a progresa în aceste sectoare”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cluburi,
fotbal,
pierderi,
miliarde,
the guardian

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.