Dezmăţ la stat: cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în ultimii patru ani, de la 57 de miliarde de lei la 108 miliarde de lei

Postat la 28 aprilie 2019 64 afişări

Dezmăţ la stat: cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în ultimii patru ani, de la 57 de miliarde de lei la 108 miliarde de lei

Salariile bugetarilor vor costa 108 mld. lei în 2019 dacă se menţine creşterea de 25% a cheltuielilor de personal din primele două luni. În 2016, erau de 57 mld. lei

Cheltuielile de personal bugetar au ajuns în primele două luni din an la 15,7 mld. lei, în creştere cu 25% faţă de perioada si­mi­lară din 2018. În ritmul actual de creştere, costurile cu salariile bugetarilor vor ajunge anul acesta la 108 miliarde de lei, nivelul fiind dublu faţă de acum patru ani.

„După anul 2016, salariile în sectorul bugetar au crescut cu câte 20% pe an, cu un ritm foarte accelerat. (...) Greşeala majoră s-a fă­cut la nivelul autorităţilor locale, atunci când Guvernul le-a permis să îşi majoreze salariile cât pot, într-un anumit interval minim- maxim. Majo­ritatea şi-au crescut salariile spre limita superioară, astfel că s-a ajuns ca primării foarte mici de la ţară să aibă un salariu mediu de 1.000 de euro net“, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Pe lângă creşterile de salarii – realizate cu un ritm mai accelerat în sectorul sănătate şi asistenţă socială – majorările de cheltuieli au fost generate şi de creşterea numărului de salariaţi de la stat. În luna februarie a acestui an, numărul de bugetari a ajuns la 1,2 milioane de persoane, fiind cu 40.000 de salariaţi mai mare decât situaţia de la finalul anului 2016.

Ca pondere în PIB, salariile bugetarilor vor depăşi anul acesta 10% din PIB, după ce în 2018 au reprezentat 9,1% din PIB, similar cu nivelul înregistrat în anul 2008. În urmă cu patru ani, salariile angajaţilor de la stat re­pre­zentau doar 7,5% din PIB (respectiv 57 mld. lei, faţă de nivelul de 108 mld. lei estimat pentru 2019).

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
salarii,
bugetari,
cheltuieli

ALEPH STORY: Top 10 cele mai căutate joburi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.