Dezindustrializarea continuă: Petrom, după încă un an de profit istoric, ia în calcul demolarea rafinăriei Arpechim

Autor: Roxana Petrescu Postat la 22 februarie 2013 13 afişări

Demolarea Arpechim ar însemna sfârşitul pentru Oltchim, unitate care se zbate acum în insolvenţă.

Petrom s-a apropiat şi anul tre­cut de profitul istoric de un miliard de euro, compania beneficiind de începerea ac­ti­vi­tăţilor de producţie a energiei, contrabalansând astfel scăderea cererii de carburanţi prin scumpiri la pompă. Producătorul de petrol şi gaze a ajuns în 2012 la un câştig net de 3,9 mld. lei (885 mil. euro), cel mai mare nivel înregistrat vreodată, în creştere cu 5% faţă de 2011, şi afaceri de 26,2 mld. lei (5,8 mld. euro), plus 16%. "Am avut vânzările de electricitate", a explicat Ma­riana Gheorghe, CEO-ul Petrom, care anul trecut a devenit unul din­tre cei mai importanţi producători de energie după o inves­tiţie de 530 mil. euro.În timp ce firma se orientează spre do­menii considerate a fi profitabile, cum sunt producţia de hidrocarburi şi cea de ener­gie, Arpechim, una dintre cele mai mari rafinării locale, este aproape de demolare. Asta în timp ce România a ajuns să cumpere carburanţi de peste graniţe de peste un miliard de euro, aproape triplu faţă de 2007, dar 7 din 10 rafinării locale au lacătul pe uşă. Explicaţia ar fi că structura lor nu produce atât de multă motorină câtă se cere şi că este mai puţin costisitor că cumperi de peste graniţă decât să investeşti local, mai ales într-o piaţă care cel mai probabil nu-şi va reveni nici anul acesta.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Petrom,
rafinăria Arpechim
/actualitate/dezindustrializarea-continua-petrom-dupa-inca-un-an-de-profit-istoric-ia-in-calcul-demolarea-rafinariei-arpechim-10587017
10587017
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.