Descoperire fără precedent în Zambia

Autor: Petru Mazilu Postat la 21 septembrie 2023 189 afişări

O decoperire fără precedent a fost făcută în Zambia. Arheologii au scos la suprafaţă o structură de lemn, veche de aproape o jumătate de milion de ani, despre care spun că este „extraordinară" şi unică în arhivele ştiinţifice.

Descoperire fără precedent în Zambia

Arheologii au scos la iveală cea mai veche structură de lemn cunoscută, cu o vechime de aproape o jumătate de milion de ani, potrivit CNN.

Structura simplă, găsită pe malul unui râu din Zambia, este alcătuită din doi buşteni care se întrepătrund, cu o crestătură făcută în mod deliberat în piesa superioară pentru a le permite să se potrivească în unghi drept, potrivit unui studiu al urmelor de tăiere făcute de uneltele primitive

Geoff Duller, profesor de geografie şi ştiinţele Pământului la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie, a făcut parte din echipa care a descoperit structura în 2019. Ulterior, aceasta a fost analizată de specialişti şi rezultatele cercetărilor au fost publicate miercuri în revista Nature.

Duller a declarat că structura, excavată în amonte de Cascada Kalambo, în apropiere de graniţa Zambiei cu Tanzania, a fost probabil o parte a unei platforme din lemn folosită ca pasarelă, pentru a păstra alimente sau lemne de foc uscate sau poate ca bază pe care să se construiască o locuinţă. În acelaşi loc au fost găsite un băţ de săpat şi alte unelte din lemn.

„Faptul că lemnul a rămas la locul lui şi intact timp de o jumătate de milion de ani este extraordinar. Şi ne oferă această perspectivă reală, această fereastră în această perioadă de timp. Mi-a schimbat complet viziunea asupra a ceea ce erau capabili oamenii în acea perioadă", a explicat Geoff Duller, coautor al studiului privind structura de lemn.

Nivelul ridicat al apei şi sedimentele fine care învelesc structura au ajutat la conservarea lemnului, au mai stabilit cercetătorii.

Descoperirea contestă opinia predominantă conform căreia oamenii din Epoca de Piatră duceau un stil de viaţă nomadic, a spus Duller. Cascada Kalambo ar fi oferit o sursă sigură de apă, iar pădurea din jur hrană din belşug, permiţând o existenţă sedentară.

Potrivit studiului, structura din lemn nu are o paralelă în arhivele arheologice. Cel mai vechi artefact din lemn cunoscut este un fragment de scândură lustruită, vechi de 780.000 de ani, găsit în situl Gesher Benot Ya'aqov, Israel. Cele mai vechi unelte din lemn pentru căutarea hranei şi vânătoare, dezgropate în Europa, datează de aproximativ 400.000 de ani. Se crede că neanderthalienii au realizat structuri din oase sau stalactite în urmă cu aproximativ 175.000 de ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
structură,
lemn,
zambia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.