Debut de sezon slab în Delta Dunării. Proprietar de pensiuni: „Nu mă aştept la profit. La casa din Sulina au anulat rezervările, la Murighiol avem 30% grad de ocupare în iunie“

Autor: Mirabela Tiron Postat la 10 iulie 2022 978 afişări

Prima lună de vacanţă din acest an a debutat slab pentru proprietarii de pensiuni din Delta Dunării, care spun că au avut doar câteva camere ocupate, după ce turiştii au anulat rezervările când a început războiul din Ucraina.

Debut de sezon slab în Delta Dunării. Proprietar de pensiuni: „Nu mă aştept la profit. La casa din Sulina au anulat rezervările, la Murighiol avem 30% grad de ocupare în iunie“

„Turiştii s-au speriat când a început războiul din Ucraina şi au anulat rezervările pe care le aveau“.

Prima lună de vacanţă din acest an a debutat slab pentru proprietarii de pensiuni din Delta Dunării, care spun că au avut doar câteva camere ocupate, după ce turiştii au anulat rezervările când a început războiul din Ucraina.

„Se anunţă mai slab acest sezon de vară pentru noi. În iunie am avut sub jumătate din camere ocupate, circa 40% grad de ocupare faţă de peste 60% în iunie anul trecut. Am organizat şi concursuri de pescuit, dar mai puţin faţă de anul trecut. Turiştii s-au cazat în medie 4 nopţi la noi“, a spus pentru ZF Mihaela Găină, manager al complexului turistic Cormoran din Delta Dunării, a cărui construcţie a început în 1994. Cormoran din localitatea Uzlina, judeţul Tulcea, este construit pe o suprafaţă totală de 9.000 de metri pătraţi, cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune şi 15 vile, care cumulează 200 de locuri de cazare.  

„Pe iulie estimăm un grad de ocupare de 50-60%, iar pe august sper să depăşim 70% ocupare“. În sezon, la complexul Cormoran tarifele variază între 200 şi 300 de lei de persoană pe noapte în camera dublă, în regim de demipensiune (cu transfer inclus), potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Cele mai recente date oficiale arată puţin peste 11.000 de turişti până la final de iunie anul acesta în Delta Dunării, lunile de vară fiind cele pentru care există cea mai  mare cerere la cazare. Pe întreg sezonul de vară Delta Dunării a atras anul trecut în mod „oficial“ doar 35.000 de  turişti în unităţile de cazare, potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea. Turiştii care se cazează la localnici nu se găsesc în aceste cifre.

„Turiştii s-au speriat când a început războiul din Ucraina şi au anulat rezervările pe care le aveau, cel puţin la Sulina. Acum lucrurile s-au mai liniştit. În acest an nu mă aştept la profit. La Casa Anica din Sulina nu am avut turişti în iunie, iar la pensiunea Cuibul Cucului din Crişan  am o singură săptămână ocupată cu un grup de 22 de oameni în august, mă pot ocupa singură de turiştii care vin aici, anul trecut aveam vreo trei  angajaţi“, a spus pentru ZF Elena Prodan, administratorul pensiunilor.

Ea mai  spune că la complexul Delta Paradise (situat pe canalul Dunăvăţ în localitatea Murighiol, la 36 de kilometri de Tulcea) a fost ceva mai bine, gradul de ocupare mediu a fost de 30% în iunie, dar sub nivelul de anul trecut, când complexul avea 70%.

„La Murighiol a fost mai bine ca la Sulina. Pentru iulie avem câteva grupuri şi estimăm un grad de ocupare de peste 50% la Delta Paradise“. Complexul Delta Paradise din apropiere de Murighiol, ce operează două hoteluri, are o suprafaţă totală de luciu de apă de 1.500 de hectare, şi este înregistrat pe compania Advadelt Turism, cu afaceri de 325.000 de lei anul trecut, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante

„Cred că şi scumpirea carburanţilor i-a determinat pe unii turişti să nu mai vină în Delta Dunării, se fac multe ore cu maşina până la Tulcea, nici zboruri nu avem“.

Spre Tulcea, de unde se pleacă în Delta Dunării, nicio companie aeriană nu operează zboruri regulate. Mai mult, pe cale feroviară oraşul este legat de Capitală printr-un singur tren care parcurge distanţa în cinci-şase ore.

„De anul acesta am început să organizăm excursii de o zi în Delta Dunării, dar este foarte greu pentru că nu avem turişti. Am investit toate resursele mele într-un Corsar cu 12 locuri (ambarcaţiune rapidă), site pentru promovare, acum aştept să vină turiştii“, spune Eugen Ciobotaru de la Medellin Tour. O excursie de o zi Mila 23-Letea-Sulina costă 230 de lei, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

În turismul din Delta Dunării a investit şi Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, care a cumpărat proiectul Green Dolphin Camping din Sfântu Gheorghe, de la Tudor Marin, fondatorul festivalului de film Anonimul. În 2015 omul de afaceri cumpărase şi resortul Green Village.

Delta Dunării este a treia cea mai mare deltă din Europa (dupa Delta Volgai şi Delta Kuban) şi a 22-a delta din lume. Are o suprafaţă de 580.000 de hectare (5.800 kilometri pătraţi), adică 2,5% din suprafaţa României (date de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării din Tulcea). Peste jumătate din suprafaţa Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural în 1990.

În total, capacitatea de cazare pe judeţul Tulcea se ridică la 7.900 de locuri în hoteluri, vile, pensiuni din care 4.500 de locuri în Sulina, Sf. Gheorghe, Murighiol, Chilia Veche şi Crişan, potrivit ultimelor date. În primele cinci luni din acest an judeţul Tulcea a atras doar 23.000 de vizitatori în unităţile de cazare, faţă de 27.000 de vizitatori în perioada similară a anului trecut, arată datele de la Statistică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
delta,
dunare,
ocupare,
anulare,
pensiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.