De la simplu la dublu sau înzecit. Cine sunt noii constructori milionari ai României, firme care şi-au multiplicat de câteva ori vânzările într-un singur an

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 04 octombrie 2020 767 afişări

Pentru 25 din cele mai mari 100 de companii de construcţii din România după rezultatele afe-rent­e anului trecut, 2019 a adus creşteri ale ci­frelor de afa­ceri de două până la zece ori com­parativ cu anul precedent.

De la simplu la dublu sau înzecit. Cine sunt noii constructori milionari ai României, firme care şi-au multiplicat de câteva ori vânzările într-un singur an

♦ Tesaro Kit Construct, Kirlic Group, Copraag Entrepreneur, Arcada Company, Soradi Development – sunt firme care nu au un site propriu, unde să fie puse la dispoziţie informaţii despre activitatea lor şi despre portofoliul de lucrări, dar sunt firme care în doar un an şi-au majorat businessul  şi de câteva ori ♦ De unde au venit contractele de zeci de milioane de lei care le-au asigurat creşterea?

Pentru 25 din cele mai mari 100 de companii de construcţii din România după rezultatele afe-rent­e anului trecut, 2019 a adus creşteri ale ci­frelor de afa­ceri de două până la zece ori com­parativ cu anul precedent. Este vorba, în cea mai mare parte, despre firme deţinute de antreprenori locali, deşi există şi companii prezente local ca subsidiare ale unor grupuri multi­naţionale.

Cumulat, cele 25 de companii incluse în analiză au avut anul trecut afaceri de 6,3 miliarde de lei, faţă de 2,5 miliarde de lei în 2018, potrivit calculelor ZF.

De notat este că au fost incluse în analiză companii cu afaceri de peste sau aproape 100% ale cifrei de afaceri din 2019. Tabelul a fost realizat pornind de la top 100 cele mai mari companii din domeniul construcţiilor, potrivit celor mai recente date furnizate de ONRC, la solicitarea ZF. Nu au fost luate în considerare firmele cu coduri CAEN ce indică activităţi de dezvolt­are (promovare) imobiliară, lucrări de construcţii ale proiectelor utilitare pentru fluide, pentru electricitate şi telecomunicaţii, lucrări de instalaţii electrice.

„Ordonanţa 114/2018 a avut o influenţă pozitivă asupra sectorului construcţiilor în 2019. Firmele s-au revigorat puţin, pentru că au avut cu cine să lucreze, ţinând cont de salariile mai mari”, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Şi totuşi, Tesaro Kit Construct, Kirlic Group, Copraag Entre­preneur, Arcada Company, Soradi Development – sunt firme care nu au nici măcar site-uri proprii, unde să fie puse la dispoziţie informaţii despre activitatea lor şi despre portofoliul de lucrări, nu au date de contact, iar dacă au, nu răspund solicitărilor de presă. Mai mult, Copraag Entrepreneur, de pildă, înfiinţată în 2017, a raportat pentru anul 2019 un număr mediu de doar şapte angajaţi. Chiar şi în aceste condiţii, aceste companii au reuşit performanţa ca, în 2019, să realizeze afaceri în creştere spectaculoasă.

În analiză se regăsesc însă şi companii cu istoric, care au la activ numeroase proiecte şi care au rezistat ani întregi în piaţă, aşa cum se întâmplă cu firme precum Construcţii Erbaşu, ACI Cluj, Concelex sau Astaldi.

Ca Făt-Frumos

Campioană la creştere este însă compania Spedition UMB, deţinută de familia Umbrărescu din Bacău. Printre lucrările din portofoliul Spedition UMB şi Tehnostrade – cealaltă firmă de construcţii deţinută de aceiaşi acţionari, se numără lotul al doilea al autostrăzii Timişoara-Lugoj (9,5 kilometri), centura Bacăului, dar şi mai multe contracte de construcţii de autostrăzi, reabilitări de drumuri naţionale, deszăpeziri sau întreţineri de şosele, încheiate cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Recent, Spedition UMB şi Tehnostrade au mai câştigat un contract, în valoare de 1,3 mld. lei, cu CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), pentru proiectarea şi execuţia a aproximativ 30 km din Autostrada Transilvania, între localităţiile Nădăşelu şi Zimbor.

Pe locul al doilea după creşterea afacerilor se poziţionează Tesaro Kit Construct, o firmă de construcţii din Bucureşti, deţinută de familia Stroea, care a ajuns în 2019 la o cifră de afaceri de 150 de milioane de lei, de şase ori mai mult faţă de rezultatul din anul precedent. Profitul a crescut şi el, de mai bine de zece ori, ajungând la peste 23 milioane de lei.

Pe platforma Confidas, apar mai multe contracte de achiziţii publice pe care Tesaro Kit Construct le-a încheiat cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti, pentru zugrăveli, vopsiri şi igienizare, dar şi cu mai multe grădiniţe. În total, compania a încheiat 19 contracte cu o valoare totală de 321 de milioane de lei.

Kirlic Group, o companie al cărei cod CAEN indică activităţi de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a raportat şi ea o creştere de peste patru ori a cifrei de afaceri în 2019, până la 133 de milioane de lei. Compania are sediul în Călugăreni, judeţul Giurgiu, şi este deţinută de două persoane fizice: Gheorghe Cusă (cu un pachet de 99,9% din acţiuni) şi George Mihai Cusă (0,1%).

Kirlic Group are 39 de contracte de achiziţii publice, cu o valoare cumulată de 210 milioane de lei. Printre autorităţile contractante, se regăsesc Compania Naţională de Investiţii, Consiliul Local al comunei Adunaţii Copăceni, comune precum Berceni, Frumuşani, Ileana sau Direcţia Judeţeană Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic Giurgiu.

Un caz interesant este cel al Copraag Entrepreneur, o companie al cărei cod CAEN indică activităţi de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, care şi-a triplat cifra de afaceri în 2019 faţă de 2018, ajungând la 114 milioane de lei anul trecut. Firma, cu sediul în Piteşti, are doar şapte angajaţi.

Pe platforma Confidas, apar mai multe contracte de achiziţii publice pe care Copraag Entrepreneur le-a încheiat cu Ministerul Apărării. Valorile acestora sunt cuprinse între 651.000 de lei şi 42 de milioane de lei.

Proiecte de răsunet

Arcada Company este o altă companie care a bifat o creştere spectaculoasă a afacerilor în 2019. Acest nume a devenit însă mai cunoscut în ultima perioadă, după ce a câştigat licitaţia pentru construcţia căii ferate dintre Gara de Nord din Bucureşti şi aeroportul Otopeni. Contractul s-a văzut şi în businessul de anul trecut, când Arcada Company, controlată de oamenii de afaceri Spiru Mantu şi Mihai Humă, a raportat afaceri de 257 de milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de anul precedent.

Arcada Company s-a specializat în lucrări de reabilitare a căii ferate şi construcţii de poduri. În aprilie 2018, compania a demarat lucrările pentru modernizarea unor poduri şi podeţe ale CFR din judeţele Argeş, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Sibiu, incluse în două contracte în valoare de 34,2 milioane de lei, fonduri din bugetul statului (25%) şi externe nerambursabile (75%).

Dublare a înregistrat şi Lemacons, o companie de construcţii din Galaţi, care a făcut afaceri de 138 de milioane de lei anul trecut, faţă de 63 de milioane de lei în 2018. Profitul a trecut de asemenea printr-o dublare în decurs de un an, situându-se la 1,8 milioane de lei.

Principalii clienţi pentru care lucrează sunt Consiliul Judeţean Galaţi, Compania Naţională de Investiţii, autorităţile din municipiul Galaţi, comune din judeţele Galaţi şi Vrancea, dar şi clienţi privaţi. Din portofoliul Lemacons fac parte proiecte precum amenajarea unor locuri de joacă, modernizarea unui cămin cultural, reabilitare reţele de apă potabilă şi canalizare, drumuri de acces.

Drum Asfalt (Bihor), Synergy Construct (Bucureşti), Urban Invest (Braşov), Conextrust (Bacău) sunt doar câteva alte exemple similare de companii care s-au propulsat la vârful pieţei de construcţii în 2019.

Ce spune istoria

Sectorul construcţiilor a avut totdeauna perioade de avânt spectaculos, cu firme care cresc de la un an la altul. Aşa se face că ultimele trei decenii au adus atât mărirea, cât şi decăderea unora dintre numele care s-au poziţionat drept cap de afiş în domeniul construcţiilor, o industrie vulnerabilă în faţa marilor transformări economice.

Pentru mulţi, cheia succesului au fost contractele publice, lucrările de infrastructură, însă, pe măsură ce acestea au fost tot mai puţine, şi businessurile au fost în scădere. Nelu Iordache (Romstrade), Theodor Berna (Tehnologica Radion), Corneliu Istrate (Vega 93), fraţii Alexandru şi Traian Horpos (Straco Grup) sunt câteva dintre numele devenite celebre în rândul constructorilor.

În cazul multor astfel de companii, modul în care s-au atribuit contractele publice a stat de multe ori sub semnul întrebării, în cele din urmă deznodământul ducându-le la insolvenţă sau chiar faliment.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
firme,
constructori,
milionari,
vanzari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.