De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu laser din Sud-Estul Europei: povestea companiei româneşti cunoscută astăzi pe întreg continentul

Postat la 01 iunie 2021 8363 afişări

De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu laser din Sud-Estul Europei: povestea companiei româneşti cunoscută astăzi pe întreg continentul

„O afacere profitabilă, dezvoltată de un antreprenor român, cu un plan de business de succes, pornit de la un vis”, descriu reprezentanţii Megatitan, în câteva cuvinte, povestea companiei cu capital 100% românesc, fondată de Ioan Daniel Bălan pe 11 septembrie 2001 în Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Astăzi, businessul oferă servicii de debitare cu laser, îndoire, sudură, vopsire a tablelor, cu o producţie de subansamble şi produse finite metalice. Acestea sunt destinate atât industriei constructoare de maşini, chimice, energetice, retail, cât şi pentru producţia de mobilier pentru birouri şi magazine sau a echipărilor urbane, stradale, parcuri, grădini şi locuri de joacă. Iată 5 lucruri mai puţine cunoscute despre acest business şi despre proprietarul ei:

În cei 19 ani de activitate, Megatitan a ajuns nu doar lider în România, ci şi în Europa. „Suntem prezenţi cu fabricatele din metal din industria construcţiilor, mai ales cele de maşini industriale, în Germania, Austria, Ungaria, Italia, Anglia, Irlanda. Dintre acestea, Germania este cea mai profitabilă. Exportăm cam 30% din producţie”, spune Ioan Daniel Bălan. Compania activează în Europa şi are relaţii comerciale dezvoltate şi pe alte continente, precum Asia şi America de Sud, pentru importuri şi comenzi. În viitor, planurile de extindere vizează şi tările nordice.

Totodată, Megatitan este cel mai mare procesator cu laser, având cea mai mare capacitare de debitare cu laser din Sud-Estul Europei, cu 150 – 200 de tone de tablă pe lună.

Deşi compania este cunoscută astăzi în toată Europa, proprietarul businessului a pornit de la zero. Provenind dintr-o familie cu posibilităţi materiale foarte modeste, Ioan Daniel Bălan povesteşte că două lucruri au rămas constante în copilăria şi adolescenţa sa: dorinţa de a învăţa carte, chiar dacă uneori nu avea încălţări pentru a merge la şcoală, şi visul de a crea ceva şi de a fi un om util societăţii.

Capitalul afacerii a constat în 7 kilograme de nucă şi o cergă, primite de Ioan Daniel Bălan de la bunica lui, cu care „a reuşit să cucerească Vestul şi să creeze această afacere prosperă”.

Profilul de astăzi al companiei a pornit de la dorinţa lui Ioan Bălan de a avea o maşină de debitat cu laser, chiar dacă la vremea când a văzut-o la o expoziţie în Germania preţul ei era de un milion de mărci, o sumă uriaşă pentru tânărul de atunci. După câţiva ani şi după aprobarea unui proiect cu fonduri europene, proprietarul Megatitan povesteşte că a sunat reprezentatul acelei companii mari, Trumpf, „să ne vândă o maşină. A fost foarte sceptic, că nu eram în psihologia lor de client, eram un neica nimeni care voia să îşi ia un laser din acela. Astăzi ei se mândresc că suntem cel mai mare client din România.” În prezent, fabrica ce se întinde pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi deţine 18 utilaje moderne.

Megatitan este prima companie din România care la începutul pandemiei SARS – CoV –2 a început producţia internă de produse destinate dezinfectării, deşi ele nu se aflau incluse în planul de lucru: tăviţe dezinfectate pentru încălţăminte şi dispensoare dezinfectate pentru mâini. 

Din prima serie de tăviţe dezinfectante, 1.000 au fost  donate către unităţile din prima linie. „Am considerat că este o perioadă în care fiecare business trebuie să privească în jur să să îşi adapteze serviciile la contextul existent şi, implicit, să ajute. Noi, de exemplu, am iniţiat producerea unor tăviţe dezinfectante foarte utile ce se pot plasa la intrarea în magazine, farmacii, spaţii publice şi chiar case sau apartamente, astfel încât fiecare persoană care intră sau iese să treacă prin acest filtru dezinfectant, contribuind astfel la diminuarea răspândirii virusului.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
laser,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.