De ce s-a sinucis fiul lui Bernard Madoff

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 decembrie 2010 509 afişări

Exact la doi ani de la arestarea lui Bernard Madoff, autor al celei mai mari fraude din istoria Wall Street-ului bazate pe o schema piramidala de investitii, fiul lui cel mare, Mark Madoff, a fost gasit mort in apartamentul sau din New York, spanzurat cu o zgarda de caine.

Madoff-fiul avea 46 de ani, s-a sinucis, in timp ce copilul sau de doi ani dormea in camera alaturata, impreuna cu cainele familiei. Conform unor surse, sinucigasul i-ar fi trimis sotiei sambata dimineata, inainte de a se spanzura, niste e-mailuri in care sugera ca familiei i-ar fi mai bine fara ca mostenirea grea a fraudei sa atarne pentru totdeauna asupra ei. "O sa aveti o viata mai buna daca eu nu mai sunt cu voi", ar fi scris Mark Madoff.

"Mark a fost o victima nevinovata a faptelor monstruoase ale tatalui sau, cedand dupa doi ani de presiuni continue, de acuzatii false si insinuari", a declarat avocatul sau, Martin Flumenbaum.

Mark Madoff, cel mai mare dintre cei doi fii ai escrocului care a fost condamnat anul trecut la 150 de ani de inchisoare pentru pagube de 65 de miliarde de dolari provocate investitorilor care au apelat la firma lui de brokeraj, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, conducea una dintre diviziile acestei firme, insa a negat de la bun inceput, ca si fratele sau Andrew, ca ar fi stiut ceva de malversatiunile tatalui.

Ulterior insa, lichidatorul afacerii, care incearca sa recupereze bani in beneficiul pagubitilor, a intentat succesiv sute de procese unui mare numar de banci americane si europene, fonduri de investitii, angajati ai lui Bernard Madoff si rude ale acestuia, cerand daune totale de peste 50 de miliarde de dolari si recuperand pana acum 2,6 miliarde.

Printre cei dati in judecata de lichidatorul Irving Picard pentru complicitatea la escrocherie intr-un fel sau altul, presupusa pe parcursul mai multor ani sau chiar decenii, se numara banci ca JP Morgan, Merrill Lynch, UBS, HSBC, Citibank, Natixis, Fortis, ABN Amro, BBVA din Spania, Bank Austria, UniCredit, Nomura International, dar si cei doi fii ai lui Bernard Madoff si fratele acestuia, Peter, vizati de un proces in care li se cereau daune de 200 de milioane de dolari.

Ultima actiune de acest fel, anuntata miercuri, cu doar patru zile inainte de termenul-limita fixat de legea federala (sambata, 11 decembrie) pana la care Picard mai putea intenta procese de recuperare a banilor fraudati, vizeaza sapte banci din lista celor de mai sus, precum si pe cinci dintre nepotii lui Bernard Madoff si pe parintii lor.

Unul dintre procesele intentate miercuri urmareste recuperarea a 274.000 de dolari pe care Bernard Madoff si sotia lui Ruth i-ar fi transferat copiilor lui Mark Madoff, precum si actualei si fostei sotii ale acestuia. Procesul este intentat impotriva lui Mark Madoff, a sotiei lui Stephanie Morgan si a copilului lor de doi ani, identificat cu initialele A.V.M., precum si fostei sotii a lui Madoff, Susan Elkin, a fiului lor Daniel Madoff si a fiicei lor, identificata ca K.M.

Celalalt proces ii vizeaza pe Andrew Madoff, fratele lui Mark, pe sotia lui Deborah, care a intentat divort la vremea arestarii lui Bernard Madoff, in decembrie 2008, si pe copiii lor minori, identificati in actele procesului ca A.M. si E.M. si carora Bernard si Ruth Madoff le-ar fi transferat ilegal fiecaruia fonduri de cate 80.000 de dolari.

Peter, Mark si Andrew Madoff au fost acuzati tot miercuri si in cadrul unui proces separat, intentat la Londra de catre lichidatori si care urmareste recuperarea a 80 de milioane de dolari de la ei si de la fosti directori si parteneri ai Madoff Securities International Ltd, firma lui Bernard Madoff care se ocupa de afacerile din strainatate. Irving Picard sustine ca directorii si functionarii firmei au facut plati frauduloase, de care au beneficiat inclusiv membrii familiei lui Madoff, in urma carora banii au fost folositi in scop personal de acestia, intre altele la cumpararea unui iaht, a unor masini de lux si a unor proprietati imobiliare in Franta si SUA.

O a treia actiune intentata miercuri priveste fundatiile nonprofit ale familiilor lui Mark si Andrew Madoff, care ar fi primit ilegal cate 2 milioane de dolari fiecare din conturile bancare ale lui Bernard si Ruth Madoff, unul dintre aceste conturi fiind deschis la banca Lehman Brothers.

Tabloidul financiar Dealbreaker a scris in primavara ca, dupa incercari nereusite de a se transfera in alta firma de brokeraj de pe Wall Street, Mark Madoff intentiona sa-si deschida "un boutique de cercetare financiara", Strategic Research, pornind cu un site care sa adune laolalta principalele informatii de business publicate in presa. Mai nou insa, The Wall Street Journal scrie ca s-ar fi lansat intr-o afacere de dezvoltare de aplicatii pentru iPad. Fratele sau, Andrew, s-a redresat mai repede dupa drama familiei, conducand impreuna cu prietena lui o firma de consultanta financiara pentru "prevenirea situatiilor de urgenta financiara", numita Black Umbrella.

In vara, Mark Madoff si-a scos la vanzare, pentru 7,5 milioane de dolari, vila din Nantucket pe care o cumparase in 2008 pentru 6,5 milioane, impreuna cu sotia sa Stephanie. La vremea respectiva (inainte de arestarea tatalui), Mark Madoff si sotia isi vandusera o alta proprietate din Nantucket, vrand sa se mute intr-o casa mai mare cu ocazia nasterii copilului lor. Intr-un proces separat, din octombrie 2009, Picard il acuzase pe Mark Madoff personal ca a folosit ilegal aproape 67 de milioane de dolari scosi din firma tatalui sau, cu acordul acestuia, pentru a-si finanta stilul de viata luxos si cumpararea proprietatilor imobiliare din Manhattan, Connecticut si Nantucket.

Sursa foto: Dealbreaker.com.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/de-ce-s-a-sinucis-fiul-lui-bernard-madoff-7806883
7806883
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.