De ce Banca Nationala a Poloniei a majorat dobanda

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 mai 2011 34 afişări

Banca Nationala a Poloniei a majorat dobanda de referinta cu 0,25%, la 4,25%, pentru a treia oara in acest an, din cauza presiunilor inflatiei, a carei rata anuala a ajuns la 4,3% in martie, cel mai mare nivel din septembrie 2008 incoace si peste tinta oficiala a bancii de 2,5% plus-minus un procent.

Daca masura este relevanta la nivel regional pentru felul cum bancile centrale abordeaza inflatia, inclusiv in Romania, tinand cont ca aceiasi factori (scumpirea energiei si a alimentelor) actioneaza si in celelalte economii din zona, Polonia isi permite sa creasca insa dobanda fara a ruina cresterea economica, ajunsa la 3,9% in ultimul trimestru din 2010, fata de 4,6% in cel precedent. Mai mult, consiliul bancii a facut cunoscut ca ar mai putea opera anul acesta doua pana la patru majorari similare, tot cu 0,25%.

Performanta puternica a economiei germane, principalul partener comercial, si stabilitatea zlotului au slujit de minune statutul Poloniei de tara ferita de criza. Guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, a admis ca majorarea dobanzii de baza "ar putea avea un anumit efect de intarire a zlotului", conform Warsaw Voice.

In acelasi timp insa, bancherii centrali polonezi au alte probleme: deficitul bugetar si datoria publica au crescut, ceea ce loveste in planul Varsoviei, reconfirmat saptamana trecuta, de a adera la zona euro "cat mai curand posibil".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/de-ce-banca-nationala-a-poloniei-a-majorat-dobanda-8267129
8267129
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.