De ce ard steagul german protestatarii din Atena (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 octombrie 2011 24 afişări

Protestele din această săptămână organizate în Grecia, cele mai violente de după aprobarea în mai anul trecut a creditului de 110 mld. euro de către UE şi FMI, au avut drept ţintă, în afară de politicienii locali, şi pe Horst Reichenbach, fost oficial al BERD, numit în iulie şef al echipei de experţi ai Comisiei Europene care va oferi asistenţă tehnică guvernului elen.

Mai concret, Reichenbach va coordona realizarea a ceea ce FMI şi UE cer Greciei - accelerarea privatizării, restructurarea sistemului fiscal, deschiderea pieţei muncii, restructurarea pieţei de energie şi a sistemului sanitar.

Reichenbach este considerat de grecii revoltaţi un simbol al distrugerii suveranităţii ţării lor: presa elenă l-a poreclit, cu o aluzie la regimul nazist, "Al Treilea Reichenbach", iar pe YouTube a apărut inclusiv un clip în care mai mulţi protestatari incendiază un steag german.

În urmă cu câteva zile, surse de la vârful UE au declarat agenţiei Reuters că unele dintre ţările zonei euro (Germania, Olanda, Austria şi Finlanda) vor ca echipa condusă de Reichenbach să primească atribuţii suplimentare mult mai mari de coordonare a privatizărilor din Grecia şi a reformei din sectorul public. Propunerea, respinsă de oficialii UE, care o consideră o ştirbire evidentă a suveranităţii Greciei, avea ca scop să le ofere creditorilor Greciei garanţii suplimentare că ţara va face rost de bani suficient de repede pentru a-şi putea plăti datoriile şi a se împrumuta mai departe.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/de-ce-ard-steagul-german-protestatarii-din-atena-video-8892918
8892918
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.